Mauritius este cu siguranță o destinație exclusivistă, dar nu neapărat și foarte scumpă. Insula situată în Oceanul Indian are 2.000km² și te întâmpină cu plaje idilice, orașe pline de farmec, cascade desprinse din povești și parcuri naționale cu o vegetație luxuriantă. În acest loc nu vei avea timp să te plictisești și vei fi din nou relaxat și optimist. Peisajul uimitor și poziționarea insulei te-ar putea face să te îngrijorezi când te gândești cât costă o vacanță în Mauritius, dar să știi că nu este la fel de scumpă ca un concediu în Insulele Maldive sau Seychelles.
Te poți încadra într-un buget limitat dacă respecți indicațiile călătorilor experimentați, bucurându-te de tot ceea ce te înconjoară fără să regreți suma pe care ai plătit-o.
Folosește următoarele idei pentru a-ți reduce costurile pentru sejurul planificat:
1. Economisește bani călătorind în extrasezon
Dacă mergi în Mauritius din mai până în octombrie vei plăti foarte mult pentru că acesta este sezonul cel mai căutat. Se ating temperaturi de 30°C și plouă foarte rar, fiind un interval extrem de popular, dar și foarte scump. Îți poți planifica o vacanță în această locație și în extrasezon, din septembrie până în noiembrie, sau din martie până în mai. În lunile menționate va fi puțin mai cald și crește gradul de umiditate, dar vei avea parte de mult soare și va ploua destul de rar. Evită să mergi în Mauritius din ianuarie până în martie pentru că pot apărea cicloni, inundații sau se va întrerupe curentul.
Prețurile pentru hoteluri și zboruri vor scădea foarte mult în extrasezon și vei face economii suplimentare dacă le rezervi separat, în loc să alegi un pachet turistic.
2. Hoteluri bune și ieftine
Față de insulele Maldive în Mauritius vei găsi multe opțiuni de cazare pentru turiștii cu buget limitat.
Poți alege vile cu piscină și terasă cu vedere spre mare pentru numai 45 de euro pe noapte. De asemenea, există și opțiuni care îți permit să plătești între 9 și 15 euro pe noapte dacă preferi să stai în casa unui localnic.În cazul în care nu vrei să gătești, ci preferi un hotel cu mesele asigurate, va trebui să plătești între 21 și 75 de euro pe noapte. Prețul variază în funcție de distanța față de plajă și facilitățile oferite și include micul dejun. Este ideal să-ți rezervi în avans hotelul pentru a găsi cel mai bun preț deoarece locațiile cu prețuri reduse se ocupă rapid.
3. Mâncarea
Friptura, peștele, fructele proaspete, orezul și tăiețeii sunt ingredientele de bază ale felurilor de mâncare preparate în Mauritius. Trebuie neapărat să testezi bucătăria creolă, cu feluri de mâncare apetisante servite în numeroasele colibe presărate pe toată insula.
Aceste preparate pot costa chiar și de zece ori mai puțin decât o masă la restaurant. Consumă nucă de cocos și fructe între mese sau gustă samosas și orez prăjit. Prețurile de la supermarket sunt foarte mici și toate apartamentele de închiriat au frigidere.
Iată cât costă o vacanță în Mauritius, în funcție de suma disponibilă:
1. Buget zilnic de 100 de euro
- o cameră dublă la hotel: 20-75 de euro;
- masa de prânz cu mâncare cumpărată de la standuri sau de la supermarket și gătită de turiști: 5 euro;
- cina la un restaurant cu prețuri medii: 20 de euro.
2. Buget zilnic de 100-200 de euro
- o cameră dublă la un hotel cu prețuri medii și demipensiune: 80-150 de euro;
- masa de prânz la un restarant cu prețuri medii: 25 de euro;
- închirierea unei mașini: 40 de euro pe zi;
- excursii ocazionale: 50-100 de euro.
3. Buget zilnic peste 200 de euro
- o cameră dublă la un hotel de lux: de la 150 de euro pe noapte;
- masa de prânz într-un restaurant de lux: de la 50 de euro;
- excursii de o zi în taxi: 50-100 de euro pe zi;
- excursii în catamaran: de la 50 de euro.
Vei găsi ATM-uri pe toată insula, iar hotelurile, restaurantele, magazinele și agențiile turistice acceptă plata cu cardul.
Bacșișurile
Nu sunt o regulă în Maurițius și în niciun caz nu sunt considerate o obligație.
În cazul hotelurilor și restaurantelor de lux se adaugă uneori o taxă de servicii care reprezintă 10-15% din valoarea totală a facturii. În stațiunile elegante bacșișurile sunt primite, dar se preferă să contribui într-o cutie generică inscripționată în acest scop, care se află la recepție, decât să dai bacșiș în mod individual personalului.