Muzeul ASTRA din Sibiu era punctul pe care nu îl puteam rata în acest Aventour. Ultima zi a turului nostru a debutat cu vizita în cel mai mare complex etnografic din România.
Părăsim Sibiul nu înainte de a vizita ASTRA
Sibiu sau, în germană, ”Hermannstadt” este orașul cu cea mai mare ”greutate” culturală și economică din Transilvania și unul dintre cele mai importante din România. Cu un specific multicultural, plin de istorie și frumusețe, în anul 2007, a fost desemnat, alături de Luxemburg, Capitala Culturală Europeană iar această distincție a adus orașului dar Transilvaniei deopotrivă, o dezvoltare turistică și economică fulminantă. După multe alte campanii românești de promovare a turismului în România, ”Sibiu 2007”, care a costat o investiție de aproape 50 milioane de euro, se pare că a fost cel mai roditor program dezvoltat până în acest moment. Sibiu este și un ”punct forte” din punct de vedere architectural. Aici se întâlnesc case și edificii care dateză încă din secolul al XV-lea, cu diverse stiluri arhitecturale precum Biserica Evanghelistă (stilul gotic- este cel care predomină) sau Casa Brukenthal în stilul baroc.
Cel mai mare complex etnografic din România
Pe lângă toate aceste minunății care se află în Sibiu, fix la 4 km lângă oraș se află o altă minune numită Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. Cu o activitate de peste 100 de ani, muzeul este cea mai mare instituție etnografică din România și se întinde pe nici mai mult, nici mai puțin de 96 de hectare. Scopul muzeului este de a conecta oamenii cu tradiția și obiceiurile populare românești, săsești și ale altor minorități, de a păstra și a face cunoscute valorile culturale strămoșești, cu peste 20.000 de obiecte de patrimoniu.
La o privire de ansamblu poți vedea un tablou rural, pitoresc, de o frumusețe aparte care-ți povestește viața tradițională, trăită de strămoși. Complexul cuprinde peste 400 de case tradiționale, 5 mori de vânt în perfectă stare de funcționare, anexe gospodărești cu păsări, stâne, căruțe cu cai ce se plimbă pe alei, oameni care lucrează de zor la restaurări cu o implicare de parcă ar lucra în ogradele lor.
Fiind cel mai mare muzeu din România din aer liber, se organizează diverse târguri, festivaluri, expoziții și chiar ateliere de olărit. Muzeul ASTRA este un etalon de ”Așa, da!” al muzeelor din întreaga țară, obținând astfel 3 stele oferite de Ghidul Verde Michelin.
Ce spun fetele despre mașinile pe care le-au condus în ultima zi
Prăjiturela și Alexandra Boca despre Audi Q4 Sportback E-tron
”La Audi ne-a plăcut foarte mult bordul și consola centrală orientată spre șofer. Scaunele sport și spațiul dintre bord si parbriz oferă vizibilitate și confort la volan. Mașina este extrem de spațioasă.
Mare plus pentru buzunarul pentru apă/sticlă din portiere. Ne-a plăcut plafonul panoramic și sistemul de climatizare. Se simt cei 299 de cai putere, dar și cele 2 tone, mai ales la frânare.
Ca minusuri, am spune că Audi are foarte multe ornamente Piano Black, care știm că sunt un magnet pentru praf, dar mai ales pentru amprente.
De asemenea, am observat lipsa oricărui spațiu de depozitare în partea de sus a consolei centrale.”
Ioana Grama și Krista Baias despre Mercedes EQB
”A fost clar mașina cu care trebuia să se încheie acest tur. Am avut un drum lung până la București, iar ea a fost deosebit de confortabilă. Am avut ceva emoții cu autonomia, dar am mai încărcat 12 kW la o priză rapidă de pe Valea Prahovei. Suficient pentru a ajunge în București cu 103 kilometri autonomie. Mi-a plăcut atenția pentru detalii și tapițeria scaunelor. Ecranele sistemului multimedia sunt deja o referință în segment.”
Laura și Bianca Giurcanu despre DS4
”Francezii știu să facă mașini. Contrar a ce zice de obicei lumea. Designul acesta ne-a cucerit încă din prima zi. Este o apariție WOW atunci când o vezi pe stradă. Și mânerele care par din metal sculptat, și farurile futuriste cu tentă de mov. E plin de ecrane și de elemente fine, lucioase, bling-bling, care te atrag instant. E drept, ne-a luat ceva până am nimerit comenzile. Au vrut ei să se complice ca să fie cool.”
Sânziana Negru și Sorina Brumariu despre Volvo XC40 Recharge
”Chiar dacă am avut o mașină de peste 400 de cai putere, am reușit să ajungem la București cu 17% din energie, încă în baterie. Dovada că fetele știu să meargă și la consum. Bordul și ecranul central nu au fost tocmai impresionante. Sau, mai bine zis, la fel de impresionante ca modul în care pleacă de pe loc. Simți că cineva te împinge în scaun cu o forță invizibilă.”
Aventour s-a încheiat acolo unde a început
Înapoi la Țiriac Collection, pe o ploaie torențială, am încheiat Aventour la feminin by Textar, ediția 2022. Festivitatea de premiere a avut loc printre printre mașinile cu istorie are galeriei.
Mulțumiri speciale prietenilor noștri pentru premiile oferite fetelor!
Prietenii noștri de la Skin Cosmetics România, unic distribuitor în România al brandului israelian de produse dermato-cosmetice de la Marea Moartă, au fost alături de noi la ediția din acest an! La fel și prietenii de la Carlette Jewellery, brandul de bijuterii modulare ce propune o inovație brevetată internațional la Oficiul de Patente din Elveția. Născut din dorința de a oferi femeilor posibilitatea de a-și crea un stil propriu și unic, brandul Carlette permite configurarea și apoi modificarea bijuteriilor de către acestea, element cu element. Patentul unic presupune modificarea bijuteriilor prin adăugarea/scoaterea prin înșurubare/deșurubare a unei Carlette, rezultând astfel o bijuterie personalizată în funcție de preferințe.
Filmul zilei:
Aventour la feminin by Textar poate fi urmărit după hashtagul #Aventour, pe paginile de Facebook Eva și Automarket sau pe conturile Instagram Eva și Automarket. Găsiți mereu imagini, clipuri și povești din timpul turului. Și, bineînțeles, și pe conturile fetelor implicate în proiect.
6-9 iunie
Un proiect:
Eva și Automarket
Prezentat de:
Parteneri:
Follow:
#Aventour