Practica Yoga, pentru minte, trup si spirit

I-ai privit de multe ori cum adopta pozitii ale corpului complicate, cum se misca lent, insa cu precizie si siguranta, si, indiferent daca ai cunoscut vreunul sau nu, yoghinii par a detine...

I-ai privit de multe ori cum adopta pozitii ale corpului complicate, cum se misca lent, insa cu precizie si siguranta, si, indiferent daca ai cunoscut vreunul sau nu, yoghinii par a detine secretul catre o viata relaxata, lipsita de tensiuni sau stres.

Sceptica? Nu inainte de a cunoaste mai multe despre Yoga, calea de a dobandi un echilibru intre minte, suflet si corp.

Nefacand parte din cultura noastra, Yoga a starnit multe controverse atunci cand a fost introdusa in cluburile sportive sau de wellness din Romania. De altfel, practicarea ei inca ridica multe semne de intrebare, mai ales in ceea ce priveste eventualele efecte negative ale sale asupra psihicului sau fizicului unei practicant.

Pentru a intelege, insa, ceea ce presupune un curs de Yoga, trebuie ca mai intai sa alungi ideile preconcepute si sa cunosti exact scopul acestui tip de meditatie. Cuvantul "Yoga", in sine, provine din limba sanscrita - limba veche a indienilor - si inseamna "uniune", sau, mai exact, "uniunea individului cu iubirea nelimitata si neconditionata a Spiritului", asa cum ne-a explicat Didi Ananda Devapriya, parintele spiritual al Ananda Marga "Calea Fericirii" si practicanta a Yoga de 14 ani.

Cum te ajuta Yoga...

Dupa cum a specificat Didi Ananada Devapriya, "diferitele practici ale Yoga au ca scop purificarea si vitalizarea corpului, stimularea mintii si imbogatirea spiritului. In Occident, Yoga devine tot mai cunoscuta pentru beneficiile aduse in scopul relaxarii organismului, a eliberarii stresului si a stimularii concentrarii, insa mai sunt multe alte beneficii, mai subtile".

Acestea sunt beneficiile spirituale, care capata forma pacii interioare, a atitudinii pozitive, a dezvoltarii intuitiei, a modalitatii de a aprecia obiectiv o situatie, dar si a cresterii respectului de sine.

Astfel, Yoga nu implica doar miscari fizice sau anumite pozitii adoptate in timpul meditatiei, ci si alte elemente importante, care pot fi adoptate sau imbunatatite in timp. Printre acestea se numara anumite tehnici de respiratie, cum este Pranayama, anumite expresii sau cuvinte, folosite drept incantatie, sau anumite tehnici de a te relaxa.