Indiferent de starea de sanatate si de forma fizica in care ne aflam, zaharul este daunator. Consumat in ciocolata sau in prajituri, in bomboane sau in sucuri dulci, zaharul este format din glucoza si fructoza care se absorb instantaneu si duc la cresterea glicemiei si la eliberarea de insulina in exces.
Prin repetarea frecventa a acestui mecanism, pancreasul oboseste, nu mai poate elibera suficienta insulina pentru neutralizarea glucozei, iar glucoza se acumuleaza in sange, persoana in cauza fiind diagnosticata cu diabet de tip 2.
Zaharul joaca de asemenea un rol negativ in sanatatea dentara. Bacteriile care se formeaza si se dezvolta pe suprafata dintelui folosesc drept sursa de energie zaharul. Ele se multiplica rapid, depunerile cresc si se transforma intr-nu fel de depozit lipicios pe care saliva nu-l poate indeparta si care in timp favorizeaza aparitia cariei. Fructoza este zaharida cu cea mai mare putere de indulcire si cu actiunea cea mai nociva asupra danturii.
Papilele gustative pot fi educate la orice varsta si cu putina vointa si dorinta de a fi sanatos se pot prefera dulciurile naturale: fructele, care contin si ele diverse procente de zaharuri, insa naturale si alaturi de acestea mai contin si fibre, enzime, substante fitochimice, antioxidanti, vitamine si minerale, necesare sanatatii.
Dulciurile cu indulcitori artificiali pot constitui o varianta de compromis. Desi studiile privind beneficiile sau nocivitatea indulcitorilor artificiali abunda, actiunea acestora asupra organismului nu a fost clar pronuntata de catre specialistii nutritionisti si oncologi, iar din pacate, din motive economice, statutul lor ramane in continuare controversat.
Ciocolata neagra este excesiv mediatizata ca fiind benfica prin continutul mare de flavonoide, substante care previn depunerile de colesterol pe peretii vaselor de sange; insa cantitatea conteaza si este limitata la 10 g pe zi. Trebuie insa mentionat faptul ca laptele, care este tot un ingredient al ciocolatei inhiba aceasta actiune a flavonoidelor. Asadar atentie la etichete.
In concluzie consumul mare si constant de dulciuri conduce in primul rand la obezitate. In general diabetul este perceput ca o boala a zaharului, insa realitatea arata ca de fapt este si o problema a grasimilor. Prevenirea acestei boli se face in primul rand prin promovarea unei greutati corporale si nivelului glicemiei normale.