Vrei sa slabesti? Ai grija la echilibrul nutritional

Alimentatia echilibrata este una din componenetele stilului de viata sanatos si numai mancand echilibrat putem sa ne mentinem greutatea ideala, sa prevenim aparitia unor boli sau a unor carente si sa avem un tonus mai bun.

Alimentatia echilibrata este una din componenetele stilului de viata sanatos si numai mancand echilibrat putem sa ne mentinem greutatea ideala, sa prevenim aparitia unor boli sau a unor carente si sa avem un tonus mai bun.

Sunt cinci principii de baza ale unui echilibru nutritional, egale ca importanta:

1.CALITATEA alimentelor consumate - ce mancam?


O alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritiv cuprinde: proteine (carne, oua, lactate, leguminoase, seminte, nuci), glucide (zaharuri) si lipide (grasimi). In cazul glucidelor, se prefera cele complexe, cu absorbtie lenta (fructe, legume, orez brun, fasole boabe, linte, naut, mazare, cereale, paine integrala).
In cazul lipidelor, se prefera cele in care predomina acizii grasi nesaturati (peste, ulei de masline, seminte, nuci crude, lactate proaspete), mai mult decat cele cu acizi grasi saturati sau cu colesterol (carne rosie, mezeluri, branzeturi maturate).

2.CANTITATEA alimentelor consumate - cat mancam?


Cantitatea se stabileste in functie de greutate, sex, varsta si activitate fizica. Atentia cea mai mare trebuie acordata glucidelor si lipidelor. Acestea sunt alimentele care ne ingrasa, deci care trebuie cantarite (putem folosi pentru usurinta, masuri neconventionale - ex.
cat 2 degete, cat o palma, cat un pachet de carti, etc).

Pentru prevenirea dezechilibrelor nutritionale, Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa recomanda:

  • ca ingestia de grasimi saturate sa fie sub 7% din energie, de colesterol sub 300 mg pe zi si de grasimi trans (unt, margarina, creme, patiserie, gogoserie) sub 1% din energie.
  • sa mancam peste gras (somon, macrou, hering) cel putin de doua ori pe saptamana (pentru aport de omega 3)
  • sa mancam cel putin patr-cinci portii de legume si fructe pe zi (pentru aport de vitamine, minerale si fibre)
  • cel putin jumatate din cantitatea de cereale sau paine sa fie integrale (pentru aport vitamine, fibre)