Vitamina K este denumirea grupului de vitamine liposolubile necesare pentru coagularea normala a sangelui si sinteza proteinelor din plasma, oase si rinichi. Principalele forme sunt filochinona sau fitomenadiona (K1) si forma bacteriala menachinona (K2).
Rolul vitaminei K
Vitamina K este necesara in sinteza proteinelor solicitate pentru coagularea sangelui. Prin sinteza proteinei osteocalcina, vitamina K participa la calcifierea sistemului osos si a tesuturilor si previne calcifierea arterelor si a altor tesuturi moi (o consecinta a procesului de imbatranire).
Necesarul zilnic
Vitamina K2 este produsa in general de o bacterie din intestin, iar deficientele cauzate de alimentatie sunt extrem de rare (in afara cazurilor in care intestinele sunt serios afectate).
Surse de vitamina K
Produse vegetale: Spanac, salata verde, varza creata, varza, conopida, tarate de grau,
cereale, anumite fructe
Produse animale: Maruntaie, carne, lactate si oua