Vitamina D include toate variatiile acestei vitamine pe baza de sterol, solubile in grasime, cele mai eficiente fiind colecalciferolul (D3) si ergogocalciferolul (D2).
Acesti nutrienti sunt similari colesterolului, cu o componenta grasa si ceroasa, si pot fi asimilati de catre organism. Vitamina D este benefica pentru dezvoltarea sistemului osos si pentru intretinere.
Rolul vitaminei D
Vitamina D regleaza absorbtia mineralelor calciu si fosfor, nivelul acestora in sange si asimilarea acestora in sistemul osos si dinti, asa-zisa mineralizare a acestora, care este esentiala pentru rezistenta si forta lor.
In unele cazuri, vitamina D actioneaza mai degraba ca un hormon decat ca o vitamina, pentru ca este produsa intr-o zona a corpului si intra in sange pentru a actiona asupra altor zone, in special asupra oaselor. Aceasta interactioneaza de asemenea cu paratiroida pentru a produce vitamina D3 activa atunci cand este necesar, iar structura ei moleculara este similara hormonilor estrogen si cortizon.
Necesarul zilnic
Vitamina D este supranumita ‘vitamina soarelui’ pentru ca poate fi produsa de piele prin expunerea precursorilor la ultravioletele (UV) luminii solare. Persoanele cu tenul inchis la culoare sau care traiesc intr-un mediu intunecat sau poluat, intrun mediu cu ierni lungi sau care nu petrec suficient timp afara ziua au o productie de vitamina D redusa, care nu poate acoperi deficientele din dieta. Astfel, doza zilnica recomandata pentru adulti este de 5 g, desi doctorii recomanda doze mai mari pentru unele categorii de populatie, in functie de necesitate. Datorita rolului important in dezvoltarea si intretinerea oaselor, o cantitate adecvata de vitamina D este foarte importanta pentru copii si adolescenti, dar si pentru adulti.
Spre deosebire de vitamina C, o cantitate prea mare de vitamina D poate fi toxica, cu efecte negative acute sau cronice asupra sanatatii, unul dintre ele fiind dereglarea metabolismului calciului cu efecte negative asupra structurii oaselor.
Surse de vitamina D
Fiind o substanta liposolubila, vitamina D se gaseste de obicei in partea grasa a alimentelor animale, in timp ce precursorii acesteia, asa-numitele pro-vitamine, se gasesc in alimentele vegetale si animale.
Surse de vitamina D: Peste gras, galbenus de ou, unt, ficat, ulei de peste, (de consumat in cantitati mici)