Recomandată pentru beneficiile generale pentru sănătate, vitamina C poate contribui în mod semnificativ și la frumusețea și sănătatea pielii tale. Află care sunt cele mai importante beneficii oferite de vitamina C și care sunt cele mai bune surse, alături de doza zilnică recomandată.
Contribuie la producția de colagen
Vitamina C, acidul ascorbic, este un component absolut necesar pentru productia de colagen, proteină ce grăbește dezvoltarea celulelor și este parțial responsabilă pentru fermitatea și sănătatea pielii. Vitamina C este utilizată de corp în procesul de cicatrizare, dar și la întretinerea ligamentelor.
Are efect antioxidant
Efectul antioxidant produs de vitamina C poate preveni apariția arterosclerozei și a bolilor cardiace. Antioxidanții din vitamina C au un efect important și în prevenirea apariției a diferite tipuri de cancer ce pot afecta sistemul digestiv.
Crește imunitatea
Cel mai cunoscut efect al vitaminei C vizează întărirea sistemului imunitar. În afară de prevenirea infecțiilor și a bolilor repiratorii sezoniere provocate de viruși, vitamina C contribuie semnificativ la sănătatea oaselor și dinților. Consumul zilnic de vitamina C are efect antibaterian și efect antihistaminic.
Contribuie la sănătatea vaselor de sânge
Sistemul circulator beneficiază în mod deosebit de efectele benefice ale vitaminei C. Consumul regulat de fructe și legume bogate în vitamina C previne apariția hipertensiunii arteriale și ajută la dilatarea vaselor sanguine, prevenind astfel diverse boli și creșterea nivelului de colesterol "rău" în artere.
Protejează pielea de radiațiile solare
Mai multe studii au demonstrat și eficitatea vitaminei C în tratamentul pielii arse de soare. Consumul adecvat de acid ascorbic poate preveni și uzura pielii care favorizează apariția cancerului, dar asta nu însemnă ca vitamina C poate înlocui cremele pentru protecție solară!
Previne apariția cataractei
De consumul de vitamina C depinde și sănătatea ochilor. Deficitul de acid ascorbic a fost asociat apariției premature a cataractei, în timp ce consumul regulat îmbunătățește circulația sanguină în globul ocular și previne apariția afecțiunii.
Surse de vitamina C
Vitamina C nu poate fi stocată de corpul uman, motiv pentru care consumul unor alimente ce conțin acid ascorbic este necesar zilnic. Fructele și legumele sunt sursa cea mai importantă de vitamina C, dar necesarul zilnic poate fi suplimentat și cu comprimate.
Fructele cele mai bogate în vitamina C sunt citricele, guava, kiwi, papaya și căpșunile. Legumele cu cel mai ridicat conținut de vitamina C sunt ardeiul iute și gras, urmate de pătrunjel, roșii, spanac, conopidă și broccoli.
De câtă vitamina C ai nevoie?
Apariția beneficiilor oferite de vitamina C pentru frumusețea și sănătatea ta depinde de o cantitate de minim 500 mg/zi. Cu un supliment alimentar, poți asigura corpului tău necesarul zilnic de vitamina C, dar fructele și legumele au o valoare nutritivă importantă ce nu poate substituită complet de vitaminele sub formă de comprimate. Consumul maxim de vitamica C recomandat este de 2.000 mg/zi, deoarece excesul de acid ascorbic poate irita stomacul.
Chiar dacă folosești cosmetice cu vitamina C pentru frumusețea pielii tale, consumul intern de acid acorbic oferă atât beneficiile estetice cât și cele imunitare și preventive pentru întregul corp.
Vitamina C: 6 beneficii pentru frumusețea și sănătatea ta. De unde o iei și cât să iei
Recomandată pentru beneficiile generale pentru sănătate, vitamina C poate contribui în mod semnificativ și la frumusețea și sănătatea pielii tale. Află care sunt cele mai importante beneficii oferite de vitamina C și care sunt cele mai bune surse, alături de doza zilnică recomandată.
De Iulia Anghel