Trei reguli simple pot să te ferească de cancer şi să te vindece de bolile cardiovasculare, susţine Dr. Oz. Descoperă ce schimbări alimentare trebuie să faci ca să fii sănătoasă şi să te aperi de boli!
Dacă încă nu ai citit cartea "Studiul China", scrisă de medicul T. Collin Campbell şi pe care Dr. Oz o recomandă, află că secretul unei vieţi fără boli cronice stă în dieta care exclude consumul de carne, lactate şi alimentele procesate. Cercetarea care stă la baza cărţii "Studiul China" s-a întins pe o perioadă de 20 de ani, a fost realizată în China în peste 100 de oraşe şi a scos la iveală faptul că un consum ridicat de produse animale creşte riscul de boli cronice, precum cancerul, în vreme ce o dietă bazată în mare parte pe produse vegetale asigură o sănătate de fier.
Iată care sunt cele trei reguli de bază pe care le recomandă Dr. Oz, ţinând cont de recomandările oferite de medicul T. Collin Campbell:
1. Alege proteinele vegetale în locul celor animale!
Proteinele animale, inclusiv carnea de peşte, aduc o cantitate ridicată de grăsimi saturate şi colesterol, care în timp îţi pun în pericol sănătatea inimii, spune Dr. Oz. Consumate cu regularitate, grăsimile saturate cresc colesterolul rău, iar acesta se depune pe artere, crescând riscul de infarct.
Cu toate că peştele este oferit ca aliment minune datorită conţinutul său bogat în acizi graşi omega-3, se omite faptul că un procent de aproximativ 15-30% din peşte este reprezentat de grăsimile saturate. Astfel, ca surse alternative de proteine de înaltă calitate sunt considerate următoarele alimente:
- boabele de fasole, năut, mazăre, linte. Acestea conţin o cantitate ridicată de fibre solubile care scad colesterolul rău;
- quinoa, amarantul şi meiul sunt surse bune de proteine;
- nucile, fisticul, migdalele sau alte nuci/seminţe crude au un conţinut bogat în proteine;
- legumele, în special broccoli care conţine 30% proteine, dar şi o cantitate impresionantă de calciu care se absoarbe uşor.
2. Alege surse vegetale de calciu, potasiu şi vitamina D
Pe lângă carne care conţine multe grăsimi saturate, mai avem o categorie alimentară pe care obişnuim să o consumăm frecvent şi care abundă în aceste grăsimi periculoase pentru sănătate. Este vorba despre produsele lactate care conţin cazeină, o proteină care se găseşte în lapte şi care creşte riscul de cancer. Prin urmare, specialiştii recomandă eliminarea lactatelor din alimentaţie şi înlocuirea acestora cu surse alternative de calciu, potasiu şi vitamina D. Ai fi surprinsă să ştii că există foarte multe alimente de origine vegetală care au un conţinut foarte bogat în calciu, potasiu şi vitamina D, cum ar fi:
- legumele cu frunze verzi, varza de Bruxelles, broccoli au mult calciu;
- portocalele conţin mult potasiu;
- seminţele de susan şi migdalele au un conţinut bogat în calciu;
- laptele vegetal (soia, migdale, ovăz, orez) poate să fie îmbogăţit cu calciu sau vitamina D, iar spre deosebire de laptele de vacă nu conţine grăsimi saturate.
3. Renunţă la toate produsele procesate din comerţ!
Toate aceste produse gustoase pe care le găseşti în comerţ sunt sărace în nutrienţi, dar în schimb au o cantitate mare de zahăr, sare şi grăsimi trans. Aceste trei ingrediente care se regăsesc în aproape orice produs procesat şi sunt folosite în cantităţi exagerate cresc riscul de diabet, cancer şi boli de inimă. Respectă câteva reguli simple şi scapă de dependenţa de produsele procesate:
- înlocuieşte făina albă cu cea integrală, inclusiv când vine vorba despre produsele care o au ca ingredient de bază (paste şi pâine)
- obişnuieşte-te să mănânci fructe proaspete de câte ori ai poftă de ceva dulce
- nu folosi exagerat de mult ulei, ci bazează-te mai mult pe lămâi, oţet şi varietatea mare de mirodenii atunci când vrei să dai un plus de savoare unei reţete. Reţine că toate produsele vegetale conţin uleiuri în mod natural, prin urmare nu ai nevoie să adaugi un ulei atunci când le găteşti.
Un exemplu de meniu prezentat de Dr.
Micul dejun: o jumătate de cană cu fulgi de ovăz se fierb 5 minute cu o cană cu lapte vegetal. Se adaugă puţină nucşoară, caise deshidratate şi se lasă sub capac încă 10 minute.
Prânz: spanac cu tofu însoţit de legume preparate la abur şi o salată de ardei copţi (oţet balsamic, sare, piper, usturoi).
Cină: paste integrale cu sos de roşii uscate la soare şi legume la grătar. Ca să prepari sosul, amestecă în blender o roşie proaspătă cu un căţel de usturoi, o jumătate de roşii uscate la soare, o lingură cu oţet balsamic, o linguriţă cu cimbru şi 1/4 linguriţă cu piper negru.