Lactoza este zaharul laptelui, iar o enzima denumita lactaze este responsabila de scaderea lactozei din tractul digestiv dupa consumarea produselor lactate. In alte cazuri nu este produsa suficienta lactaza pentru a stopa consumarea lactozei.
In functie de gradul deficitului de enzima, consumarea produselor care contin lapte pot provoca: greata, crampe, balonare, gaze intestinale sau diaree, dupa numai 30 minute de la consumare.
Informatii generale
Potrivit mai multor studii, deficienta de lactaza poate fi identificata in functei de nationalitate si etnie. Astfel, aproximativ 90% dintre asiatici sufera de anumite afectiuni din care intolerantei la lactoza. De asemenea, 75% dintre persoanele care ocupa Stalele Unite sunt intoleranta la lactoza.
In realitate, singurele populatii care nu au suferit din cauza acestei afectiuni sunt cele din Europa de Nord.
Intoleranta la lactoza nu este o chestiune de totul sau nimic. Este normal ca nivelul lactazei din tractul intestinal sa inceapa sa scada dupa varsta de 3 ani. Declinul lactazei variaza in functie de fiecare individ, la fel si spectrul simptomelor: diaree, crampe si gaze intestinale.
Severitatea simptomelor depinde de cat de scazut este nivelul enzimelor. In cazuri exceptionale, copiii sunt nascuti fara capacitatea de a produce lactaza. Din aceasta cauza pentru majoritatea persoanelor, deficienta de lactaza este o conditie care se dezvolta in timp, iar la unele persoane exista posibilitatea ca simptomele sa nu fie vizibile pana la o varsta inaintata.
Lactaza poate fi influentata si de anumite boli, precum gripa sau inflamarea intestinelor, in aceasta situatie declansandu-se o deficienta temporara de lactaza. In aceste cazuri, afectiunea denumita deficienta secundara de lactaza este temporara si odata ce problema a trecut iar celulele afectate s-au vindecat reincepe producerea enzimelor.
In cazul in care ai suferit o interventie chirurgicala la stomac sau intestine este posibil ca incapacitatea de a produce lactaza sa fie permanenta.
Simptomele variaza atat de mult de la o persoana la alta, incat o persoana cu intoleranta la lactoza poate consuma un pahar cu lapte si sa nu prezinte vreun simptom, in timp ce persoane cu deficienta severa nu suporta nicio lingurita cu lapte in cafea. Persoanele care nu prezinta simptome in urma consumarii unui pahar cu lapte pot avea probleme daca mananca si inghetata, ca desert.
Tratament
Adesea intoleranta la lactoza este confundata cu alergia la lapte, cu toate ca diferenta dintre acestea este radicala.
Incapacitatea digerarii complete a lactozei este tradusa ca necesitatea unei diete fara lapte. In cazul in care esti alergica la lapte, chiar si cantitati mici de lapte provoaca reactii adverse serioase.
Simptomele alergiei la lapte:
- voma;
- guturai;
- ochi umflati;
- "nod" in gat;
- dificultate de respiratie.
Alergia la lapte este cauzata de raspunsul sistemului imunitar la o proteina.
Intoleranta la lactoza reprezinta deficienta unei enzime.
Intoleranta la lactoza apare adesea in radul adultilor, in timp ce alergiile la lapte apar mai ales in copilarie. De obicei, in cazul copiilor alergia la lapte apare in primii ani de viata, iar o parte dintre acestia cresc cu alergia la lapte, deoarece dispare cand persoana ajunge la maturitate.
Traind cu lactoza
Laptele dar si celelalte produse lactate sunt o sursa majora de nutrienti, motiv pentru care aceste produse trebuie introduse in orice dieta. Cel mai important nutrient pentru care consumam produsele lactete este calciul.
Majoritatea persoanelor care au un deficit de lactoza nu trebuie sa elimine produsele lactate complet din dieta. In realitate, este estimat ca 80% dintre persoanele cu intoleranta la lactoza pot sa mai consume suficient lapte pentru o alimentatie corecta.
Consumand laptele in combinatie cu alte alimente se incetineste digestia si acorda organismului suficient timp pentru a digera lactoza.
O alta meltoda pentru administrarea calciului necesar pentru este prin reducerea lactozei din lapte, de fapt, mai toate produsele lactate care se gasesc pe piata au un continut redus de lactoza, deoarece se foloseste lapte praf fara lactoza la fabricarea lor.
De asemenea, poti incerca sa iei suplimenti cu enzime din lactaze, aceste medicamente se gasesc in farmacii pot fi laute fara prescriptie medicala si trebuie administrate atunci cand consumi produse din lapte.
De asemenea, de gasesc dropsuri cu enzime din lactaze, care se adauga in laptele normal pentru a predigera lactoza inainte ca tu sa consumi laptele. Dropusul trebuie adaugat in lapte cu 24 de ore inainte de a fi consumat pentru a avea timp necesar sa actioneze.
Cum sa iti reduci problemele cauzate de lactoza?
1. Da o sansa iaurtului! Majoritatea persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza, suporta mai bine iaurtul. Acesta contine "culturi active vii", bacterii care ajuta la digerarea lactozei, dar este si o sursa buna de calciu.
2. Consuma ciocolata cu lapte, deoarece calciul din ciocolata cu lapte este la fel de bine absorbit ca din laptele normal.
3. Se poate sa tolerezi mai bine branza veche si tare, deoarece aceasta contine o cantitate mica de lactoza in comparatie cu produsele proaspete. Cauza este zerul, care contine cea mai mare parte din lactoza, dar care in cazul nostru este separat in timpul fabricarii.
4. Incearca sa consumi laptele in combinatie cu altceva si, totodata, consuma cantitati mici pe tot parcursul zilei. Daca nu tolerezi un pahar intreg cu lapte la o singura masa, este bine si daca consumi jumatate de pahar la micul dejun si cealalata jumatate la cina.
5. Lactoza poate, de asemenea, sa fie prezenta si in unele medicamente ca "ingredient inactiv". Verifica prospectul medicamentelor si apoi vorbeste cu farmacistul.
6. Unele alimente precum: painea, legumele inghetate, supele, cerealele, sosurile pentru salate, parjiturile sau bomboanele pot contine lactoza. Mare atentie si la acest aspect!
7. Untul contine lactoza precum laptele obisnuit, si contrar a ceea ce am auzit pana acum nu este tolerat mai bine decat laptele normal.
8. Grasimile incetinesc trecerea lactozei prin sistemul digestiv, dand mai mult timp organismului pentru a o digerta. Deci, daca ai probleme cu torelarea laptelui dar nu doresti sa consumi toate grasimile si caloriile din lapte, incearca ca consumi lapte cu 1-2% grasimi.
Traind cu intoleranta la lactoza nu inseamna ca niciodata nu vei mai avea voie sa consumi lapte. Cu putin precautie, majoritatea persoanelor care au aceasta problema se pot bucura de acst aliment sanatos.
Testeaza-ti toleranta!
O prima metoda prin care poti afla daca prezinti intolenta la lactoza este limitarea temporara a produselor lactate. In acest timp iti vei nota daca observi vreo schimbare - apar unele simptome, altele dispar.
De asemenea, pentru testarea tolerantei exista 2 teste clinice: unul oral, si celalat ceva mai sofisticat deoarece presupune absorbtia lactozei prin respiratie. Astfel, nivelul hidrogenului din gura este masurat dupa consumarea lactozei, indentificandu-se cantitatea de lactoza care nu a fost digerata.