Top 10 cele mai bune sfaturi care te vor ajuta să găteşti sănătos

Mai puţină sare, fără prăjeală sau condimente cu aditivi sunt câteva dintre obiceiurile la care poţi să renunţi, fără să te îngrijorezi că mâncarea nu va fi la fel de gustoasă. Află cât de simplu poţi să găteşti sănătos!

Mai puţină sare, fără prăjeală sau condimente cu aditivi sunt câteva dintre obiceiurile la care poţi să renunţi, fără să te îngrijorezi că mâncarea nu va fi la fel de gustoasă. Află cât de simplu poţi să găteşti sănătos!

 

Una dintre cele mai bune soluţii pentru a te asigura că ştii ce ingrediente se regăsesc în mâncarea pe care o consumi este prepararea ei acasă. Astfel, poţi să controlezi cu precizie cantitatea de sare, grăsimi şi să obţii o reţetă gustoasă, cu nutrienţii necesari pentru buna funcţionarea a organismului. Pe lângă o porţie bună de măncare gătită cât mai simplu merge de minune o salată mare de crudităţi, care ar trebui să fie nelipsită de la fiecare masă pentru a asigura enzimele necesare pentru buna digestie.

Dacă vrei să mănânci sănătos trebuie doar să găteşti cât mai simplu, fără o sumedenie de ingrediente care conţin aditivi.

Astfel, că de regulă bazează-te pe aromele naturale oferite de o varietate de legume şi pe savoarea pe care o dau verdeţurile proaspete adăugate la finalul reţetei, după ce ai stins focul.

Iată care sunt cele mai bune sfaturi ca să găteşti sănătos:

1. Adaugă sarea la final
O cantitate mare de sare nu face mâncarea mai gustoasă, ci mai nesănătoasă pentru inimă. Încearcă să reduci treptat cantitatea de sare pe care o consumi, astfel încât papilele tale gustative se vor obişnui cu un gust mai puţin sărat şi vor fi încântate de aroma ingredientelor naturale din mâncare. Un alt truc util pentru a controla cantitatea de sare pe care o foloseşti într-o mâncare este acela de a adăuga sarea la final. De aseemenea, poţi să adaugi ţelină care are un conţinut mai ridicat în sare.


2. Mai multe legume şi mai puţină carne
Atunci când faci o mâncare cu carne, cantitatea de legume trebuie să o depăşească pe cea de carne.
Foloseşte carnea în cantităţi mai mici, doar pentru a conferi aroma dorită reţetei pe care o prepari. Mai mult de jumătate din farfurie trebuie să fie ocupată de legume sau cereale integrale plus o bucată mică de carne.


3. Foloseşte o cantitate normală de ulei când găteşti

Maxim două linguri cu ulei de măsline sunt suficiente pentru a căli legumele. Nu trebuie să ai un strat de ulei la suprafaţa tocanelor sau a ciorbelor.


4. Pune o lingură de apă când căleşti ceapa
Ca să eviţi ceapa prăjită care este grea pentru fiere este recomandat să pui o lingură de apă sau de bulion atunci când o căleşti în ulei.


5. Foloseşte verdeaţă proaspătă şi condimente simple pentru a conferi aromă mâncării
Evită să foloseşti diverse baze pentru mâncare (de tip vegeta sau cuburi), deoarece au un conţinut exagerat de sare şi unele dintre ele conţin aditivi nocivi. Eventual optează pentru o combinaţie de legume uscate şi mărunţite, dar fără un adaos de sare.



6. Foloseşte produse degresate când găteşti
Citeşte înainte eticheta produselor pe care le foloseşti pentru a face cea mai bună alegere. Laptele, smântâna sau iaurtul cu mai puţină grăsime sunt recomandate atunci când vrei să reduci aportul caloric şi să prepari o mâncare dietetică.


7. Evită să prăjeşti alimentele
În loc de a prăji alimente în tigaie, optează pentru un grătar sau introdu-le la cuptor după ce le-ai stropit în prealabil cu puţin ulei de măsline. De exemplu dacă ai poftă de cartofi prăjiţi poţi să-i faci la cuptor şi vor fi la fel de gustoşi. Taie cartofii, stropeşte-i cu 2 linguri de ulei de măsline, sare, condimente şi pune-i la cuptor într-o tavă tapetată cu foaie de copt.


8. Foloseşte o tigaie non-aderentă

Astfel vei putea prepara orice cu doar 2 stropi de ulei sau chiar deloc. Vei obţine o mâncare cu mai puţine calorii şi grăsimi care nu-ţi va dăuna sănătăţii.


9.
Redu cantitatea de zahăr rafinat sau înlocuieşte-l

Când prepari prăjituri încearcă să foloseşti o cantitate mai mică de zahăr şi să-l înlocuieşti cu piure de banane, curmale, stafide sau alte surse naturale de zahăr. De asemenea este de preferat să alegi zahărul brut, zahărul nerafinat muscovado sau zahărul integral Rapadura din trestie.


10. Alege făina integrală

Este recomandat să alegi făina integrală, deoarece conţine fibre care ajută la digestie. De asemenea, încearcă să înlocuieşti pastele din făină albă cu unele integrale, orezul alb cu cel integral şi pâinea albă cu cea integrală.