Carbohidraţii buni nu îngraşă! Tot ce trebuie să faci este să ştii care sunt carbohidraţii buni cu cei mai mulţi nutrienţi şi să-i incluzi în meniul tău!
Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului, asigurând necesarul caloric pentru buna funcționare a creierului dar și a sistemului muscular. Alegând carbohidrații bogați în nutrienți te asiguri că-ţi menții sănătatea fără să te lipseşti de vitaminele și mineralele esențiale.
Mulți oameni optează pentru o dietă săracă în carbohidrați dar acest lucru face mai mult rău decât bine, în special pentru persoanele care au un stil de viață mai alert.
Dacă mănânci carbohidraţii buni şi renunţi la cei rafinaţi, aceştia vor aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate.
Dar dacă ești genul de persoană care se dă dimineața jos din pat și face exerciții, atunci aportul redus de carbohidrați poate conduce la declanșarea mai multor afecțiuni.
Iată mai jos un top al carbohidraților cu cei mai mulți nutrienți care ar fi bine să nu lipsească din dieta ta:
1. Sfecla
Este unul dintre carbohidrații cu cei mai mulți nutrienți. Este singura sursă de betalaină, unul dintre cei mai puternici agenți antioxidanți, antiinflamatori și detoxifianți.
Este o sursă importantă de mangan, potasiu, cupru, magneziu, fier și vitamina C. Și nu conține decât 13 grame de carbohidrați la o cantitate netă de 340 de grame.
2. Morcovii
La fel ca sfecla, morcovul conține doar 12 grame de carbohidrați la o cantitate netă de 340 de grame. Sunt mai bogați în nutrienți dacă sunt consumați cruzi, pentru că unele dintre vitaminele conținute de morcov sunt solubile în apă sau sunt sensibile la preparare termică. Morcovul este foarte bogat în caroten (alfa și beta) care se transformă în vitamin A și mai conțin și potasiu și o serie de nutrienți cu efect de încetinire a îmbătrânirii și a prevenirii unor boli.
3. Cartofii
Conțin aproape toți nutrienții de care are nevoie organismul uman. Sunt bogați în potasiu, magneziu, fier, cupru, mangan dar și vitaminele B și C.
Iar un cartof de mărime medie conține doar 37 de grame de carbohidrați. Iar dacă îi consumi fierți și răciți, amidonul din cartof reprezintă un aliat împotriva gutei dar și pentru scăderea în greutate. Există foarte multe soiuri de cartofi, de la cei dulci până la cei mov, aceștia conținând chiar o cantitate mai mare de nutrienți, cu un efect stimulator pentru sistemul imunitar.