O alimentaţie echilibrată te ajută să te menţii la greutatea corporală dorită, însă tot aceste alegeri te pot feri de multe boli grave, cum ar fi cancerul. Află de la Dr. Oz care sunt alimentele perfecte pentru sănătatea ta!
Toate ghidurile de nutriţie semnalează importanţa unui aport considerabil de fructe, legume, cereale integrale şi carne slabă pentru a avea grijă atât de siluetă, cât şi de sănătate. Prin urmare, pe lista de cumpărături săptămânală trebuie să se regăsească cât mai multe alimente sănătoase, printre care ciupercile, soia, broccoli, conopida şi multe altele.
Iată care sunt cele mai bune alimente recomandate de celebrul Dr. Oz datorită efectului protector pe care îl au asupra organismului:
1. Ciupercile gătite
Conţin substanţe care apără sistemul imunitar şi previn apariţia diverselor boli.
2. Soia nemodificată genetic
Este recomandat să consumi în fiecare zi câte o porţie sau chiar două porţii de soia nemodificată genetic, sub diverse forme. Alege tofu, tempeh, laptele de soia simplu, boabele de soia pentru a evita produsele procesate care conţin soia, însă într-o formă modificată. Dr. Oz spune că soia este o sursă importantă de proteine şi poate să prevină apariţia cacerului la prostată şi sâni.
3. Legumele crucifere
Broccoli, conopida, varza, kale, varza de Bruxelles sunt câteva dintre legumele care nu trebuie să lipsească din meniul săptămânal, deoarece conţin substanţe care ne apără de cancer.
4. Grăsimile sănătoase (5-7 porţii pe zi)
O porţie de grăsimi sănătoase înseamnă 1 linguriţă de ulei de măsline extravirgin, explică Dr. Oz. Aceste grăsimi sănătoase te ajută la slăbit, sunt esenţiale pentru organism şi te apără de bolile de inimă. Aşadar nu uita să incluzi pe lista de cumpărături: seminţele de cânepă, seminţle de in, nucile, uleiul de măsline, alunele, ouăle, somonul, anşoa, sardinele, avocado şi macroul.
5. Cerealele integrale (3-5 porţii pe zi)
O porţie de cereale integrale înseamnă o jumătate de cană, spune Dr. Oz. Acestea sunt o sursă importantă de fibre care reglează digestia şi nu cresc nivelul zahărului în sânge. Dr. Oz recomandă orezul basmati, orezul sălbatic, orezul brun, hrişca, orzul, quinoa, amarantul, meiul şi ovăzul.
6. Vinul roşu
Un pahar de vin pe zi poate să fie consumat în siguranţă, în special de către persoanele care nu au probleme medicale grave. Este de preferat să alegi sortimentele de vin de casă.
7. Fructele oleaginoase crude
Le poţi folosi ca gustări între mesele principale pentru a potoli foamea. Ţine la îndemână nuci, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, fistic sau migdale, deoarece sunt bogate în nutrienţi importanţi pentru organism.
8. Ceaiul verde
Este deosebit de util, în special în prevenţia cancerului, deoarece conţine flavone care inhibă dezvoltarea tumorilor maligne. Recomandările specialistului: se lasă la infuzat 8-10 minute pentru a elibera substanţele anticancerigene. Se consumă zilnic, aproximativ 2-3 căni.
9. Spanacul
Conţine o substanţă numită kemferol care reduce cu 75% riscul de cancer ovarian. O salată preparată din frunze proaspete de spanac în amestec cu ceapă roşie, ardei roşu, roşii este bogată în nişte substanţe numite flavonoizi care au un puternic efect anticancerigen. Alege de fiecare dată la masa de prânz o salată de crudităţi pe lângă mâncarea gătită pe care o consumi.
10. Ceapa
Conţine o bogăţie de substanţe anticancerigene şi s-au făcut numeroase studii care atestă faptul că ceapa este printre cele mai puternice alimente care ne protejează de această boală. În special ceapa roşie este recunoscută pentru faptul că reduce cu 60% riscul de orice tip de cancer. Reţine că ceapa trebuie consumată în stare crudă, deoarece prin fierbere se distrug substanţele anticancerigene. Este recomandat să consumi zilnic câte o jumătate de ceaşcă de ceapă.