Deși nu este o variantă ușor de găsit în magazine, sucul de căpșuni merită încercat pentru că furnizează organismului o doză importantă de vitamine și minerale.
Ce este sucul de căpșuni?
Acest suc este preparat din căpșuni, are un gust aromat și dulce și este imposibil de refuzat la fel ca și fructele. Potrivit nutriționiștilor, este un aliment cu un număr redus de calorii, care conține vitamina C, potasiu, acid folic, vitaminele din complexul B, calciu, vitamina E, mangan, cupru și zinc. Sucul poate fi consumat simplu sau combinat cu alte sucuri naturale pentru a crea o aromă complexă. Îți va da multă energie și te va ajuta să reziști poftelor care apar de-a lungul zilei.
Cum se prepară sucul de căpșuni?
Nu este deloc complicat să pregătești acest suc la tine acasă. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi este că sucul de căpșuni este foarte puternic în formă concentrată, astfel încât va fi nevoie să-l diluezi cu apă.
Deși există persoane care susțin că pulpa ar trebui înlăturată complet când se face suc de fructe, în cazul căpșunilor este mai bine să alegi o variantă tip smoohie pentru a obține și o cantitate ridicată de fibre. Pentru varianta la blender vei avea nevoie de 1kg de căpșuni, 1 cană de apă și 2 linguri de zahăr. În numai câteva minute vei avea un suc delicios, care te va face să uiți de variantele de pe rafturile magazinelor.
Iată care sunt beneficiile unui consum frecvent de suc de căpșuni:
1. Înfrumusețarea pielii
Datorită conținutului de antioxidanți, reflectat prin vitaminele E și C, acest suc tratează eficient inflamațiile, iritațiile, acneea, eczema și rozaceea. De asemenea, reduce și previne ridurile, liniile de expresie și petele de pe piele. Pentru a avea un ten catifelat poți bea sucul sau îl poți aplica direct pe piele.
2. Creșterea densității osoase
Combinația de mangan, cupru, zinc, fier, fosfor și potasiu transformă acest suc într-un remediu ideal pentru îmbunătățirea densității osoase, reducând riscul de osteoporoză datorat înaintării în vârstă.
3. Reducerea tensiunii arteriale
Conținutul ridicat de potasiu din sucul de căpșuni are drept efect echilibrarea tensiunii arteriale, prevenirea hipertensiunii și reducerea presiunii exercitate asupra sistemului cardiovascular. Potasiul este un vasodilatator, reducând presiunea la nivelul vaselor de sânge și arterelor și protejând organismul împotriva atacului de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a aterosclerozei.
4. Tratarea diabetului
Fibrele din alimentație sunt esențiale pentru stabilizarea glicemiei și eliminarea fluctuațiilor care pot fi periculoase pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2. Sucul de căpșuni ar trebui să facă parte din meniul pacienților cel puțin de 4 ori pe săptămână.
Va menține glicemia stabilă, fiind o completare utilă a celorlalte tratamente.
5. Stimularea circulației
Fierul și celelalte minerale din componența sucului de căpșuni dau un impuls circulației sângelui, asigurând oxigenul de care au nevoie celulele și țesuturile pentru o funcționare normală.
6. Prevenirea cancerului
Vitamina C, acidul elagic, fitonutrienții și acidul folic joacă un rol important în protejarea organismului împotriva cancerului. Sucul de căpșuni conține cantități ridicate din toate aceste substanțe, un pahar din acest lichid aromat fiind un instrument util pentru reducerea stresului oxidativ și prevenirea bolilor cronice.
7. Stimularea metabolismului
Vitaminele din complexul B au un rol de bază pentru funcționarea normală a metabolismului, reglând nivelul de hormoni și producerea energiei. Sucul de căpșuni conține cantități importante de vitamina B6, riboflavină, niacină și tiamină.
Te poate ajuta să ajungi mai repede la greutatea dorită, fără să fie nevoie să calculezi tot timpul caloriile consumate.
8. Accelerarea vindecării
Nivelul ridicat de vitamina C și cantitatea de minerale din componența sucului stimulează vindecarea, reducând timpul necesar pentru refacerea organismului. Este foarte util să bei acest suc în perioada de recuperare de după o operație, un accident sau un episod de gripă ori toxiinfecție alimentară.