Uleiurile rafinate de floarea soarelui sunt pro-cancerigene, pro-reumatice şi pro-inflamatorii atunci când sunt folosite la temperaturi de peste 180 grade Celsius, avertizează specialiştii de la Asociaţia Pro Consumatori după ce au analizat 22 de sortimente de uleiuri rafinate de floarea soarelui (Spornic Premium, Olga, Spornic, Bonatello, Sorica, Tomis, Argus, Sora Soarelui, Unirea, Ulvex, Unisol, Floriol, Raza Soarelui, Untdelemn de la Bunica, Olpo, Ulcom, Amalia, Vitae d’Oro, Ardealul, Winny, Auchan și Carrefour).
Uleiul rafinat de floarea soarelui face parte din categoria uleiurilor omega 6, care la temperaturi mai mari de 170 de grade celsius eliberează substanţe cancerigene, precum acroleina şi acrilamida. Uleiul rafinat de floarea soarelui, pe lângă faptul că este sensibil termic, este sensibil şi la lumină, aspect recunoscut şi de către producători prin menţiunea afişată pe etichetă ”A se păstra la loc uscat, răcoros şi ferit de lumină”.
„Grăsimile vegetale au un rol foarte important în organismul uman, cum ar fi cel de absorbţie al unor grăsimi liposolubile (A, D, E, F şi K) şi din păcate, foarte mulţi consumatori le folosesc în mod greşit. În special, uleiul rafinat de floarea soarelui care prin încălzire excesivă, la peste 180 grade celsius, în procesul de pregătire a unor mâncăruri pe bază de prăjeli, eliberează o serie de substanţe chimice cancerigene cum ar fi acrilamida şi acroleina. Totuşi, dacă doriţi să pregătiţi anumite preparate alimentare în ulei încălzit la temperaturi mari, vă recomand uleiurile vegetale cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate, cum ar fi uleiul de palmier rafinat (38% - 46% grăsimi saturate) cu punct de fumegare la 230 de grade celsius", spune Conf.
Prin urmare, trebuie să reţii că uleiuri alimentare de origine vegetală cu un conţinut scăzut de grăsimi saturate nu sunt destinate a fi folosite pentru pregătirea unor alimente prin prăjire. În urma analizelor efectuate de specialişti, iată care sunt uleiurile de pe piaţă cu un conţinut mare de grăsimi saturate: uleiul Bonatello, respectiv uleiul Olga conţin fiecare câte 9,65 grame, uleiul Carrefour conţine 9,5 grame, uleiul Ardealul conţine 9,2 grame, uleiul Kaufland conţine 9 grame, uleiul Spornic Premium conţine 6,92 grame.
Uleiurile presate la rece sunt bune, dar trebuie consumate reci
Uleiurile presate la rece sunt sănătoase, însă ele trebuie consumate reci, adică fără să fie tratate termic. Aceste uleiuri (zise „virgine“ și netrecute prin operații de rafinare) sunt valoroase dacă sunt consumate reci sau cel mult tratate termic ușor (cum este cazul adăugării lor în mâncarea gătită după terminarea preparării termice, când conținutul este suficient răcit).
Un ulei de măsline extra virgin de calitate trebuie să aibă un raport mai mare de 6 şi o cantitate de grăsimi saturate între 12 şi 13 grame per 100 ml ulei. În urma analizei afectuate de specialişti, iată un top 10 al celor mai bune uleiuri de măsline:
1. Kalamata (Grecia) şi Minerva (Grecia) R=13,03 Grăsimi saturate = 13 grame/100ml;
2. Terra Creta (Grecia), Ilida (Grecia) şi Spartans (Grecia) R=12,16 Grăsimi saturate = 13 grame/100ml;
3. Olivari (Spania) R=12 Grăsimi saturate = 13 grame/100ml;
4. Pietro Coricelli (Italia) şi Ciro (Italia) R=11,04 Grăsimi saturate = 13 grame/100ml;
5. Carrefour R=10,74 Grăsimi saturate = 12 grame/100ml;
6. La Specialo (Italia) şi Winny R=10,42 Grăsimi saturate=12grame/100ml
7. Picasol (Spania) R=10,28 Grăsimi saturate = 12grame/100ml;
8. Altis (Grecia) R=8,87 Grăsimi saturate = 13 grame/100ml
9. La Espanola (Spania) R=8,58 Grăsimi saturate =12,8 grame/100ml;
10. Solaris (Romania) R=8,49 Grăsimi saturate =12,8 grame/100ml.