Esti sigur/a de calitatea oului pe care l-ai consumat la micul dejun? Stii in ce conditii au crescut gainile si care este identitatea producatorului? Acesta este rolul stampilei. Iata cum o poti interpreta!
Esti sigur/a de calitatea oului pe care l-ai consumat la micul dejun? Stii in ce conditii au crescut gainile si care este identitatea producatorului? Acesta este rolul stampilei. Iata cum o poti interpreta!
Dupa cum ai observat, fiecare ou are pe el o stampila. Descifrarea acestui cod este esentiala daca vrei sa te asiguri ca ai ales un produs cu o valoare nutritionala echilibrata. Fara acel cod noi nu am cunoaste conditiile in care au crescut gainile, lucru extrem de important daca tinem la sanatatea noastra. Stampila de pe ou a devenit obligatorie in Romania prin Ordinul nr. 73/2005 al ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) si indica metoda de crestere a gainilor ouatoare, urmata de codul tarii unde a fost produs oul si un numar de identificare al unitatii.
Astfel pe ou vei gasi o stampila de genul: 0 - RO - 1234567. Prima cifra este cea mai importanta, deoarece ne spune despre modul de crestere al gainilor, iar aceasta poate sa fie: 0, 1, 2 si 3. Urmatoarele litere "RO" se refera la codul tarii noastre, iar la final apare identitatea producatorului.
Cifra 0 de la inceputul codului = oua de gaini crescute in aer liber cu hrana ecologica. Acestea sunt cele mai sanatoase oua pentru ca ele certifica faptul ca gainile au trait in aer liber si sunt hranite doar cu hrana ecologica, furajele modificate genetic fiind interzise cu desavarsire. Nici iarba pe care gainile o mananca nu este tratata cu pesticide sau fertilizatori sintetici sau chimici.
Cifra 1 de la inceputul codului = oua de gaini crescute in aer liber. Spre deosebire de prima categorie, aceste gaini sunt crescute in aer liber, insa hrana lor nu este certificata ecologic. Gainile crescute in acest sistem pot petrece ziua in aer liber unde au fiecare un spatiu de cel putin 4 metri patrati, iar noaptea se pot retrage in hale. De asemenea au la indemana cuibare presarate cu fan pentru depunerea oualor, locuri de odihna si zona de scormonit in pamant. Acest tip de oua lipsesc cu desavarsire din supermarketurile din Romania si pot fi gasite doar in pietele agro-alimentare, dar fara a fi stampilate.
Cifra 2 de la inceputul codului = oua de gaini crescute in hale la sol. Conform regulamentelor UE, in acest sistem de crestere, intre 9 - 18 gaini sunt crescute pe fiecare metru patrat in hale fara sa vada lumina zilei. Adesea cresc pana la 6000 de gaini intr-o astfel de hala si se intampla ca gainile sa-si smulga penele una alteia, ajungandu-se chiar la canibalism. Aceste oua nu sunt neaparat rele, insa nu sunt nici recomandate de specialisti.
Detaliile cifrelor de pe stapila de pe ou
Cifra 3 de la inceputul codului = oua de gaini crescute in baterii. Sunt cele mai cumplite oua, deoarece gainile traiesc in custi foarte mici numite baterii. In acestea, fiecare gaina are un spatiu vital de numai 550 cm patrati, adica mai putin decat suprafata unei coli de hartie A4.
In multe cazuri aceeasi baterie poate fi impartita chiar si de 6 gaini in acelasi timp, ele stand inghesuite, pe o plasa de sarma si fara sa vada lumina naturala. Sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar hrana lor contine adesea coloranti si furaje modificate genetic. O interdictie la nivelul UE a acestor baterii este planificata pentru 2012, dar producatorii de oua au venit deja cu o noua inventie, custile "imbunatatite", la fel de nocive. Singurele tari in care au fost interzise bateriile sunt: Austria si Elvetia.