Stii ce inseamna stampila de pe ou?

 

De ce este important sa consumam oua?


Pentru ca oul natural este unul dintre cele mai valoroase alimente indicate pentru consum si care trebuie sa fara neaparat parte din regimul nostru alimentar, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. "Oul are proteina de cea mai inalta calitate ecologica - ovalbumina - care nu este depasita de nicio alta proteina si care a fost luata drept etalon de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru ca este cea mai echilibrata in aminoacizi esentiali si biodisponibilitate", explica specialistul.



O persoana sanatoasa poate sa consume saptamanal intre 2 si 5 oua, provenite de la gaini crescute in aer liber si hranite ecologic. De asemenea, specialistul a demontat mitul potrivit caruia oul este considerat un aliment aterogen, precizand ca "galbenusul are cantitati mari de colesterol, insa se afla in compania altei grasimi care-l impiedica sa se depuna pe artere. Este important sa stim ca un om nu poate sa traiasca mai mult de 3 ore fara colesterol, care este esential pentru membranele celulare".

 

 

Cum trebuie sa preparam ouale?


Niciodata prajite, este recomandarea specialistului care ne spune ca este indicat sa-l consumam fiert moale. "Daca oul este fiert tare poate deveni nociv din cauza unor componenti care devin toxici", avertizeaza prof.

dr. Mencinicopschi.

 

 

Sfatul specialistului

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare

"Cand un animal este stresat, acei hormoni ai stresului se acumuleaza in carne, lapte si oua. Ei nu se distrug, de aceea ajung in organismul nostru odata ce consumam produsele respective, fara sa constientizam ca stresul gainii devine stresul nostru. Stampila de pe ou este un instrument la indemana consumatorilor de a detine controlul asupra a ceea ce mananca. Un ou a carui stampila incepe cu cifra 0 sau 1 prezinta siguranta ca mancam sanatos.

Cele care incep cu cifra 2 sau 3 sunt produse de cosmar. Sistemul de crestere intensiv care in multe cazuri implica indoparea gainilor cu medicamente si furaje produse industrial se adauga hormonilor de stres produsi de pasari ca urmare a spatiului restrans in care isi duc viata.

Daca vom consuma aceste oua, efectele nu se vad imediat, ci in timp deoarece ele sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional. In final ajung sa reactioneze cu alti factori, determinand aparitia bolilor civilizatiei moderne: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat de tip 2, afectiuni cardiovasculare si cerebrovasculare".
 

 

Vizioneaza clipul campaniei! 

 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Matei Ana Alexandrina pe 14 Apr 2014, 15:37
    Cum se curăţă ştampila de pe ouă?

    Cine ştie, exclus spirtul sanitar sau acetona, am încercat şi nuci un rezultat!

    2
    2

  • eugen pe 31 Mai 2011, 09:41
    producator oua

    cum stiu ce firma produce oua in baza codului inscris pe ou? se poate? multumesc anticipat

    0
    0

  • laura pe 4 Mar 2010, 00:52
    oua ...?

    OARE NE MAI PUNEM IN ZIUA DE AZI LA UN OU? CATE CHIMICALE MANCAM PE ZI? CATE LUCRURI INJECTATE PENTRU : CULOARE, ASPECT, MIROS SI PENTRU A REZISTA PANA LE CUMPARAM....OARE OUL DE AZI ESTE CEL MAI DAUNATOR? DOAR SA NE FERIM SI ATAT , CA ELE ORICUM VOR EXISTA PE PIATA INTOTDEAUNA ,

    0
    1

  • dana pe 24 Feb 2010, 10:33
    noi

    Oana, ai perfecta dreptate. Noi stim sa ne vaitam. Un exemplu sunt oamenii aceia de pe plaja care se vaita cand vin televiziunile ca e plaja murdara si nisipul plin de mucuri de tigara. Dar cand pleaca nu se indura sa isi ia si gunoiul cu ei. Trebuie "sa se faca" curatenie, nu? Trebuie "sa se faca" multe, dar n-am auzit pe unul sa spuna "trebuie sa facem".

    0
    0

  • Oana M pe 24 Feb 2010, 00:19
    calitate

    Ma amuz amar. Intotdeauna romanul va da vina pe celalalt: ala e de vina ca nu se face treaba, celalalt e de vina ca nu e calitatea buna samd. Dar, EL insusi, romanul care critica nu se intreaba, oare nu cumva sunt si eu responsabil de asta? Nu cumva trebuie sa SCHIMB EU INSAMI ceva la/in MINE? Dar, NU! ROMANUL, EL INSUSI E PERFECT, ALTII SUNT DE VINA! VOI LUCRA CU FRENEZIE IN CONTINUARE PENTRU MULTINATIONALE SI CORPORATII. PROFITUL MERITA SA MEARGA IN BUZUNARUL CELOR CE FAC TREABA! URASC PROSTII! Imi pare rau pentru romanii care merita, pentru ca sunt cativa, foarte putini. Noi nici macar banii UE nu suntem in stare sa ii "consumam".

    0
    0

  • carla pe 22 Feb 2010, 12:33
    studiati, studiati studiati

    sonia chiar asa ??? :)))) iti aduci aminte .... din 2005 cand a aparut ordinul nu exista cuvantul ecologic ?? offff Pai draguta, meri mata la el si studiaza-l.... sau e prea greu sa faci un astfel de efort si e valabil si ptr danut cel micut .... hai sa nu va mai las sa va obositi ...va citez din ordinul mentionat mai sus :2. Numarul distinctiv Numarul distinctiv trebuie sa fie compus dintr-o cifra ce indica metoda de crestere mentionata in conformitate cu subpct. 2.1, urmata de codul Romaniei (RO) si un numar de identificare definit de Romania, prin care este localizata unitatea. 2.1. Codul pentru metoda de crestere Metodele de crestere practicate in exploatatie si definite de catre Regulamentul 1274/91 in versiunea sa modificata in exploatatie trebuie sa fie indicate de urmatorul cod: 1. sistem extensiv; 2. la sol; 3. in baterii. Metoda de crestere practicata in exploatatie a carei productie se desfasoara in baza conditiilor mentionate in Regulamentul 2092/91 trebuie sa fie indicata de: 0. productie ecologica. 2.2. Identificarea unitatii Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei trebuie sa implementeze un sistem ce atribuie un numar unic fiecarei exploatatii care se inregistreaza, ce va fi utilizat pentru alte scopuri decat cele prevazute de prezenta norma sanitara veterinara, cu conditia sa se asigure identificarea unitatii. etc etc etc deci lenin zicea bine invatati invatati si invatati s'apoi deschideti gurita ca va faceti de rusine, zau asa ...e jenant :)))

    0
    0

  • sonia pe 21 Feb 2010, 19:40
    acum ceva timp era altfel

    Eu imi amintesc clar, cand a aparut obligativitatea stampilarii oualor, ciferele 0,1,2,3 erau categorii care se refereau la marime! Pe atunci nici nu aparuse notiunea de "produs ecologic". Oare comerciantii de produse eco (foarte scumpe!) nu or avea si ei nevoie de nitel ajutor mediatic? Cu plata, bineinteles...

    0
    1

  • Camelia pe 17 Feb 2010, 17:12
    Oua!?

    Cand s-a introdus codul ..scris pe oua..De ce nu s-a spus atunci ce inseamna fiecare cifra.. ca nu sunt bune..sunt stresate..sa nu le mancam..?

    0
    0

  • JohanaAela pe 11 Feb 2010, 13:44
    @Danut

    Exista niste reguli clar stabilite in ceea ce priveste inscriptionarea unui produs alimentar. Prin urmare, cifrele de pe ou nu reflecta lungimea si latimea oului (lucruri nesemnificative), ci un cod dupa care se poate identifica producatorul si calitatea produsului respectiv.

    1
    0

  • danut pe 11 Feb 2010, 10:50
    nu cred decat in paranoia voastra

    Cifrele de pe oua reprezinta marimea sa si nu au legatura cu numele de fata al bunicii gainii care a mancat pentru a face oul. Este suficient un paranoic, ca ajungem toti sa ne pumen intrebari daca mancarea ce o mancam nu cumva este altceva, daca apa pe care o bem nu cumva contine altceva, dar nu va ganditi ca gandurile astea ale voastre nu sunt ale voastre.... poate e un mic interes si o stare indusa.

    0
    1

  • denisa pe 10 Feb 2010, 17:46
    oribil

    cand ma gandesc ca acele gaini stau intr-un spatiu atat de mic (cifra3)si nici macar nu sunt sanatoase oualele..off..

    0
    0

  • cory-psy pe 10 Feb 2010, 13:30
    stampila -ou

    pe cit posibil, cumparati oua de la tarani, din piata, chiar daca sunt mai scumpe sunt mai sanatoase si contin, dupa cite stiu eu, de 3-4 ori mai mult, omega 3 decit cele din magazin........

    0
    0

  • JohanaAela pe 10 Feb 2010, 12:42
    @Jumanca

    Ultimele cifre de pe ou reprezinta identitatea producatorului. Gasesti informatiile in articolul de sus. "Pe ou vei gasi o stampila de genul: 0 - RO - 1234567. Prima cifra este cea mai importanta, deoarece ne spune despre modul de crestere al gainilor, iar aceasta poate sa fie: 0, 1, 2 si 3. Urmatoarele litere "RO" se refera la codul tarii noastre, iar la final apare identitatea producatorului".

    0
    0

  • Andreea pe 10 Feb 2010, 12:06
    :(((

    Din ce in ce mai mult mi se face sila de tara in care traiesc, peste tot mizerie, scarba, oameni prefacuti si mincinosi...DE CE TREBUIE SA TRAIM IN HALUL ASTA??? De ce pana si un amarat de ou a ajuns sa fie un pericol public??? Daca un ou este un adevarat inamic, celalalte lucruri ce sa mai insemne??? Evident, intrebari, intrebari....si raspunsuri nema!!! Ca doar traim "BINE" Rusine!!

    0
    0

  • Jumanca pe 10 Feb 2010, 10:52
    Cifrele de pe ou

    imi pare deosebit de interesant acest articol, dar ca mai toate informatiile orimite niciodata nu se soune tot. Am inteles ce inseamna acum primele cifre, si probabil stim ce este si RO, dar restul cifrelor ce reprezinta? nu cred ca este cineva care a cumparat oua le-a pus acasa intr-un vas cu apa si nu a aruncat macar 2 din 10. De ce? C as-au ridicat la suprafata si cand le-am spart, albusul era un lichd asemanator cu apa murdara , nu cu un albus. deci astept sa aflu si ce inseamna celelalte cifre de pe oua. Va multumesc

    0
    0

  • alina pe 10 Feb 2010, 10:39
    A2

    Este foarte bun articolul acesta pentru noi si in special pentru copiii nostri.Eu am cumparat ieri oua, dar codul incepe cu A2 RO IS001 M. Stie cineva sa-mi explice codul? Multumesc

    0
    0

  • elenush05 pe 10 Feb 2010, 09:42
    Cifra 3

    chiar nu am vazut pe piata oua marcate cu cifra 0,1,2... insa cu cifra 3..defapt toate sunt:(..sa fie si la noi interzise bateriile,dar voi sunteti constienti ca odata cu asta vor creste si pretul la ou,deoarece ar fi cheltuieli mai mari. mai bine dai un ban,dar sa mananci sanatos,decat sa fie ieftin si daunator sanatatii noastre.

    0
    0

  • Donamishi pe 10 Feb 2010, 09:06
    Oul ecologic

    SA nu ne miram daca acum va invada piata oul cu "0", sau "1" e vorba de un pic de cerneala...cine-i verifica ce scriu ei pe ou.Tipic romanesc.Ce sa mai spunem de oul fara stampila? Cine a vazut ca se vand in toate magazinele noastre, si sigur nu-s de la soacra mea din curte.Sanatate.

    0
    0

  • Donamishi pe 10 Feb 2010, 08:54
    Oul ecologic

    Este foarte bine ca ne preveniti , dar cati din cei care se duc in magazine au abilitatea de a descifra inscrisurile din ce in ce mai mici, scrise parca in batjocura de producatori? Ideea este ca institutiile de stat TREBUIE sa ne protejeze, au specialisti pregatiti pentru astfel de controale.Noi platim impozite si TREBUIE sa fim protejati de OUL criminal, de reclamele mincinoase, de reclama la medicamente, intr-un cuvant de tot ce putem lua de pe raftul uni magazin si nu este "conform", doar de asta s-a inventat auditul. Cum sa fim o natiune sanatoasa si fericita cand suntem otraviti la magazine, poluati in natura, radiati de antenele de telefonie ....TRAGEDIE.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod