Daca te intrebi la ce te ajuta sa cunosti indexul glicemic al fructelor, raspunsul este simplu: pentru sanatatea si silueta ta. Afla care dintre fructe au indexul glicemic scazut!
Indexul glicemic ne arata capacitatea unui aliment de a ne ataca glicemia, iar cu cat acesta este mai ridicat cu atat pancreasul este solicitat mai intens in producerea unei cantitati mai mari de insulina. "Alimentele cu index glicemic ridicat determina cresterea brusca a glicemiei care, la randul ei, produce tulburari ale nivelului de insulina, poftei de mancare si a capacitatii de depozitare a grasimilor", avertizeaza in cartea sa "Ghidul indicelui glicemie" Barbara Ravage, specialist in probleme de sanatate si nutritie. Aparitia bolilor asociate este legata tocmai de faptul ca organismul nu poate sa elimine glucoza din sange, ea ramanand in in circuitul sanguin prea mult timp si la niveluri prea ridicate.
Ce boli sunt favorizate?
Potrivit specialistului in probleme de nutritie, printre cele mai intalnite boli asociate cu metabolizarea glucozei sunt:
- diabetul zaharat de tip 1;
- diabetul zaharat de tip 2;
- hipoglicemia;
- intoleranta la glucoza;
- epuizarea insuline;
- sindromul metabolic.
Asadar, este esential sa tii cont de acest index pentru ca el te ajuta sa:
- mananci sanatos;
- sa slabesti;
- sa-ti mentii greutatea corporala normala;
- sa tii sub control nivelul zaharului din sange, lucru esential in cazul persoanelor diabetice;
- sa reduci riscul de aparitie a unor boli grave: de inima, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, cancer;
- sa faci alegerile sanatoase pentru copilul tau, prevenind astfel riscul de a deveni obez in perioada adulta.
Indexul glicemic scazut si silueta
Ca sa intelegem ce legatura are glucoza in procesul de slabire, trebuie sa stim ca atunci cand este nevoie de o cantitate mai mare de energie, glucoza este pur si simplu descompusa. "Tot ceea ce nu este utilizat imediat se transforma in glicogen si se depoziteaza in ficat si muschi, iar excesul merge la celulele adipoase", specifica specialistul care sfatuieste persoanele care doresc sa slabeasca sa-si pastreze procesul de secretie de insulina la niveluri scazute, lucru care se poate realiza doar daca sunt incluse in dieta alimentele cu un index glicemic scazut.
Potrivit specialistului in probleme de nutritie, alimentele cu indice glicemic scazut contin carbohidrati "lenesi" care necesita un timp mai indelungat pana la digerarea lor, creand astfel senzatia de satietate si implicand o eliberare moderata de insulina. In general, fructele si legumele care nu contin amidon sunt cele doua categorii de alimente care au un indice glicemix scazut (36 - 55) si pe care le putem consuma in siguranta. Sunt urmate de leguminoase (mazare, fasole si linte) si cereale cu bob integral, neprocesat care au un indice glicemic mediu (56 - 69). Alimentele cu indice glicemic ridicat (70 - 110) de care trebuie sa ne ferim sunt: cartofii, cerealele si faina rafinate.
Merele, grepfrutul si piersicile au IG scazut
Contin o cantitate mare de fibre si vitamine si le poti consuma in siguranta. Iata ce index glicemic (la 100 grame) au fructele pe care obisnuiesti sa le consumi:
- caise proaspete -57 (mediu)
- caise in compot- 64 (mediu)
- caise uscate - 31 (scazut)
- ananas - 66 (mediu)
- banana verde - 45 (scazut)
- banana coapta - 66 (mediu)
- cirese - 22 (scazut)
- curmale - 103 (ridicat)
- smochine proaspete - 35 (scazut)
- smochine uscate - 40 (scazut)
- capsuni - 25 (scazut)
- zmeura - 25 (scazut)
- coacaze - 25 (scazut)
- pepene galben - 65 (mediu)
- portocala - 44 (scazut)
- grepfrut- 25 (scazut)
- papaya - 58 (mediu)
- pepene verde - 72 (ridicat)
- piersica - 42 (scazut)
- para - 38 (scazut)
- mar proaspat - 38 (scazut)
- prune - 39 (scazut)
- strugure proaspat - 46 (scazut)
- strugure uscat (stafide) - 64 (mediu)
- kiwi - 52 (scazut)
- mango - 50 (scazut)
- mandarine - 45 (scazut)
- mure - 25 (scazut)
- zmeura - 40 (scazut)
- afine - 40 (scazut)