Soia este o planta cu foarte multe proprietati terapeutice. Alimentele din soia reprezinta o excelenta sursa de proteine si un aliat de nadejde in lupta impotriva kilogramelor, sustin oamenii de stiinta.
Cel mai recent studiu privind efectele consumului de soia condus de Monell Chemical Senses Center din Philadelphia a descoperit ca o dieta bogata in produse de soia previne cresterea in greutate in postmenopauza.
Potrivit cercetarilor anterioare, vinovat pentru cresterea in greutate si excesul de grasime abdominala, frecvente la femeile in postmenopauza, este nivelul redus de estrogen. Desi terapiile de substitutie hormonala pot reduce efectul de ingrasare, acestea pot avea efecte secundare. Din acest motiv, oamenii de stiinta cauta noi metode care le pot substitui. Soia contine fitoestrogeni, substante vegetale asemanatoare estrogenilor, putand inlocui cu succes terapiile de substitutie hormonala, scrie Science Daily.
Cercetatorii au observat ca o dieta bogata in produse de soia reduce greutatea corporala.
Soia previne recidiva cancerului mamar
Este un alt beneficiu descoperit de cercetatori. Femeile care au suferit de cancer la san isi pot spori sansele de supravietuire cu ajutorul produselor din soia.
Studiul efectuat in China, unde soia este consumata in cantitati mari, a descoperit ca soia reduce riscul de deces provocat de cancerul mamar cat si de recidiva. Rezultatele au suprins, avand in vedere ca exista experti care se tem ca anumite chimicale din soia pot favoriza aparitia cancerului mamar.
Cercetatorii au analizat datele stranse de la un numar de peste 5.000 de pacienti care au supravietuit cancerului mamar in China. Femeile cu varste cuprinse intre 20 si 75 de ani au fost monitorizate pe o perioada de 4 ani. In acest timp, 444 de femei au decedat si au fost inregistrate 534 de recidive.
Studiul a aratat ca participantele la studiu care au consumat soia in cantitati mai mari au prezentat un risc cu 29% mai mic de deces si o reducere de 32% de a suferi o recidiva. Rezultatele studiului au aratat ca beneficiile erau influentate si de cantitate, astfel incat cu cat o femeie consuma mai multa soia, cu atat si protectia creste.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare recomanda soia, dar doar in cazul in care este obtinuta in sistem ecologic, fara a fi modificata genetic. Contine izoflavonoide, iar uneori sunt indicate suplimentele pe baza de soia datorita activitatii sale estrogenice. "In functie de tipul de cancer cu care se confrunta femeia, se poate consuma soia, dar numai la recomandarea medicului curant", atrage atentia specialistul.
Beneficiile consumului de soia
Pe langa controlarea greutatii, soia ofera si alte beneficii majore
pentru sanatate. Cercetarile au aratat ca soia poate ajuta la:
- scaderea nivelului colesterolului si astfel la reducerea riscului de boli cardiovasculare;
- reducerea incidentei osteoporozei si mentinerea densitatii osoase odata cu inaintarea in varsta;
- atenuarea simptomelor pre si post-menopauzale;
- scaderea incidentei unor forme de cancer, in special a cancerelor de prostata si de colon.