Laptele este unul dinte cele mai hrănitoare alimente, cu un conţinut consistent de proteine, micronutrienţi, calciu şi carbohidraţi. Astfel, nu este de mirare că acest super aliment este singurul folosit încă de la naştere. Totuşi, lipsa unui consum constant de lapte duce la producţia redusă sau scăderea activităţii lactazei - enzima care descompune lactoza în două glucide mai mici, glucoză şi galactoză, localizată pe suprafaţa celulelor care căptuşesc intestinul subţire.
Se estimează că un procent de 70-75% din populaţia adultă are un nivel scăzut de lactază în organism deoarece pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza.
Intoleranţa la lactoză nu este acelaşi lucru cu alergia la lapte
Intoleranţa la lactoză presupune insuficienţa digerării zahărului din lapte. O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul sau imunitar dă un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.