Sănătate. Cum să previi un atac cerebral? Sfatul unui expert

Află de la medicul nutriţionist Cristian Panaite de ce aportul consistent de fibre alimentare are un efect spectaculos asupra creierului!

A fost demonstrat în urmă cu 40 de ani şi adus mereu în atenţie faptul că un aport însemnat de fibre aduce multe benerficii asupra sănătăţii organismului în general, prevenind şi un atac cerebral.

"În prezent, întreaga comunitate ştiinţifică este convinsă că un consum ridicat de fibre ajută la prevenirea obezităţii, diabetului şi a bolilor cardiovasculare, din ultima categorie făcând parte şi atacul cerebral.

Dar trebuie să te convingi şi tu, personal. Toate studiile dedicate subiectului au fost analizate şi s-a concluzionat că fibrele protejează în mod evident şi semnificativ împotriva riscului de accident vascular cerebral", explică Dr. Cristian Panaite, medic nutriţionist la Clinica KiloStop.

Ca bonus, fibrele scad colesterolul şi nivelul de zahăr din sânge. Un consum mai mare de legume şi fructe şi mai mic de grăsimi ar fi de ajuns pentru scăderea tensiunii arteriale şi a inflamaţiei din corpul nostru, susţine specialistul.


Câte fibre să consumi zilnic şi începând de când?


Evident, cantitatea contează. Recomandările oficiale spun că avem nevoie de 15 grame de fibre la fiecare 1000 de calorii consumate, indiferent de sex, dar ar fi bine să le mai creştem cantitatea cu câteva grame o dată cu vârsta.

Adevărul este că foarte puţine persoane respectă aceste recomandări minime, iar statisticile deceselor ne dau de gol. Totuşi, o creştere de doar 7 grame de fibre pe zi a fost asociată cu o reducere de 7% a riscului de atac cerebral, iar 7 grame înseamnă o porţie de paste integrale cu sos de roşii şi un măr.