Acizii graşi omega-3 sunt buni pentru articulaţii, piele, vedere, inimă, scad colesterolul rău şi îmbunătăţesc fertilitatea. Aceste grăsimi sănătoase au denumirea de acizi graşi esenţiali (omega-3, omega-6). "Acizii graşi esenţiali sunt implicaţi practic în toate funcţiile organismului: procesul inflamator, procesul de vindecare şi refacere, sistemul imunitar, circuitele neurale din creier, sistemul cardiovascular, sistemul digestiv şi cel reproducător şi mecanismul de pierdere a caloriilor", explică nutriţionistul britanic Gillian McKeith în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".
Ce beneficii aduc acizii omega-3?
- Te ajută să slăbeşti, scăzând pofta de mâncare şi accelarând arderea caloriilor;
- Reduc nivelul colesterolului rău;
- Întăresc sistemul imunitar;
- Hrănesc organele reproducătoare, pielea, părul, ţesutul osos;
- Ajută la buna funcţionare a creierului;
- Previn bolile de inimă şi diabetul;
- Îmbunătăţesc digestia;
- Previn alergiile şi artrita reumatoidă;
- Opresc dezvoltarea tumorilor canceroase;
- Ameliorează bolile de piele.
Cele mai bune surse vegetale de omega-3
Ştim că somonul, macroul, heringul şi anşoa au un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3, însă avem şi alte surse vegetale în care găsim aceste grăsimi sănătoase. Iată care sunt acestea:
1. Conopida
Conţine omega-3, precum şi mult potasiu, magneziu şi niacină, nutrienţi care transformă conopida într-un remediu minune pentru sănătatea inimii. Pentru a-i păstra valoarea nutriţională este recomandat să găteşti conopida la abur şi să nu o laşi mai mult de 5-6 minute. Apoi se stropeşte cu zeamă de lămâie şi cu puţin ulei de măsline presat la rece.
2. Seminţele de chia
Sunt uşor de folosit şi poţi să faci o budincă delicioasă fără foc cu ajutorul lor. Seminţele de chia au un conţinut foarte mare de acizi graşi omega-3 şi absorb foarte mult lichid, formând o pastă gelationasă. Ca să prepari o budincă de chia amestecă 2 linguri cu seminţe de chia cu o cană de lapte vegetal şi lasă la înmuiat peste noapte sau câteva minute, după care serveşte cu fructe proaspete, nuci crude, seminţe crude, scorţişoară/cardamom/nucşoară şi miere de albine naturală.