Cumpărarea băuturilor poate fi destul de complicată, iar în momentul în care trebuie să optezi între șampanie sau vin spumant pot apărea criterii contradictorii care cauzează confuzie. Pentru a depăși dezbaterea constantă între cele două băuturi mydomaine.com prezintă sfaturile unui somelier, astfel încât să te poți orienta foarte ușor pentru fiecare moment deosebit sau clipele în care simți nevoia să te relaxezi.
„Nu cred că vinul trebuie păstrat pentru ocazii speciale, ci el transformă orice ocazie într-una specială”, a spus Bianca Bosker, somelier, pentru mydomaine.com. Bosker are o abordare accesibilă, considerând vinul util pentru orice masă, inclusiv lângă covrigi, mese de la fast food sau supă de roșii.
Cu ajutorul detaliilor oferite de specialistă vei putea merge plin de încredere la raionul de vinuri pentru a alege băutura ideală.
Șampanie sau vin spumant: caracteristici esențiale
Vinul spumant se remarcă prin următoarele elemente:
1. Origine
Poate proveni dintr-o varietate de zone, aproape din orice colț al lumii. De fapt, „vin spumant” este un termen generic care nu denotă asocierea cu nicio zonă clar definită.
2. Tipul de struguri
Majoritatea vinurilor spumante sunt obținute din struguri Chardonnay sau Pinot Noir.
3. Metoda de preparare
Există mai multe procedee prin care se poate obține vinul spumant. Acestea sunt carbonatarea, metoda Charmat sau procedeul tradițional.
Deși este adevărat că vinul spumant se poate obține prin procedeul tradițional, cunoscut și ca metoda Champagne, vinul rezultat nu poate fi denumit oficial șampanie pentru că nu este produs în regiunea Champagne din Franța.
„Vinul spumant rezultă fie prin carbonatarea unui vin fără acid, fie prin adăugarea drojdiei și a zahărului la vin (metoda Charmat) care declanșează fermentația și crește producția de dioxid de carbon.
Și metoda tradițională este posibilă pentru vinul spumant”, spune Bosker.
4. Gustul
Variază în funcție de metoda de obținere. „Metoda Charmat este folosită de obicei atunci când se dorește accentuarea gustului proaspăt, ușor fructat. Metoda tradițională va crea un gust care amintește de savoarea nucilor crocante”, spune Bosker.
Șampania se remarcă prin următoarele elemente:
1. Origine
Șampania provine din regiunea Champagne din Franța.
2. Tipul de struguri
Șampania este obținută prin folosirea unei combinații între strugurii Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier.
3. Metoda de preparare
Șampania este realizată prin metoda tradițională sau metoda Champagne (méthode champenoise). „Metoda de obținere a șampaniei implică un contact prelungit al vinului cu drojdia, în cadrul unui proces de fermentare secundară, adăugând noi dimensiuni gustului final”, explică Bosker.
4. Gustul
„Când te gândești la șampanie este foarte util să-ți imaginezi combinația dintre o felie de pâine prăjită și nuci rumenite la cuptor. Există și specialiști care aseamănă savoarea șampaniei cu gustul brioșelor”, spune Bosker.