Regimul alimentar in complicatiile diabetului zaharat

Dupa cum va promiteam in articolul trecut, voi continua sa va prezintcateva modele de diete recomandate in diabetul zaharat complicat cu alteafectiuni cum ar fi nefropatia diabetica si obezitatea.

Diabetul zaharat complicat cu nefropatie diabetica
- este importanta reducerea proteinelor din alimentatie, cantitatea lorfiind stabilita de medic pe baza valorilor ureei sangvine si urinare. Candaceste valori sunt crescute este necesara o reducere mai importanta aratiei proteice;
- regimul unui astfel de bolnav va fi hipercaloric, hipoproteic,normolipidic si normo sau hiperglucidic (in limitele tolerantei laglucide si doar la indicatiile medicului terapeut);
- se impune reducerea consumului de sare.

Alimentele permise
- carnea si pestele;
- laptele si derivatele sale (branza de vaci, casul, urda, iaurtul);
- oua, cu moderatie, in limita proteinelor permise;
- grasimile sub forma de unt fara sare, smantana, frisca, ulei,margarina;
- paine alba fara sare;
- fainoasele (orez, gris, fidea, in general preparate fara ou);
- legumele si fructele vor fi consumate cat mai mult crude, fierte saucoapte, sub forma de salate, soteuri sucuri sau compoturi.

Model de regim in diabetul cu nefropatie diabetica
Dimineata: lapte (200g) cu zaharina, paine alba fara sare, unt;
Ora 11: cartofi copti(100g), iaurt(50g);
Ora 14: bors de legume, risotto(orez 200g), branza desarata(50g) cu sosde rosii si salata de sfecla(100g), mere(100g), paine(60g);
Ora 17: salata de fructe(100g), frisca(25g);
Ora 21: cartofi gratinati(100g) cu branza desarata(50g), sos desmantana(25g), salata verde si de morcovi cruzi(100g), spuma defructe(100g), paine(40g).

Total: calorii - 2098
proteine - 64g
glucide - 223g
lipide - 105g

Diabetul zaharat si obezitatea
- regimul va fi hipocaloric (in functie de gradul obezitatii), hipolipidic, hipoglucidic si de obicei normoproteic;
- prescrierea dietei va fi facuta doar de catre medicul specialist, pe baza valorilor glicemiei, colesterolemiei, proteinemiei.



Alimente recomandate
- laptele smantanit, iaurtul degresat, branza de vaci slaba, urda;
- carnea slaba de vaca, vital, pui;
- pestele slab;
- albusul de ou;
- legumele preparate ca salate, soteuri, pireuri: rosii, ardei, castraveti, ridichi, andive, dovlecei, fasole verde;
- fructele,in general in stare cruda, coapte, sub forma de sucuri sau compoturi cu zaharina;
- grasimile se dau doar limitat, sub forma de ulei vegetal adaugat la salate sau diverse preparate sau sub forma de smantana;
- sarea e permisa doar in cantitate limitata.

Alimente interzise
- laptele integral, iaurtul gras, branzeturile fermentate, branza de vaci grasa, frisca, smantana, untul;
- carnurile grase, pestele gras, conservele de carne si de peste de orice fel, mezelurile;
- galbenusul de ou, ouale prajite, maioneza, sosurile preparate cu galbenus si grasime multa;
- painea (peste cantitatea stabilita in ratia glucidica), fainoasele;
- leguminoasele uscate (fasole uscata, mazare boabe);
- cartofii (peste cantitatea stabilita in ratia glucidica);
- stafidele, curmalele, smochinele, bananele, strugurii, nucile si alunele;
- sosurile preparate cu faina sau grasime;
- dulciurile concentrate, prajiturile si diversele aluaturi.

Si pentru ca informatiile privind alimentatia corecta in diabetul zaharatsa fie cat mai complete, va voi prezenta in ultimul articol legat deaceasta afectiune si cateva recomandari in dieta diabeticei gravide sia copilului diabetic.