Probioticele lupta impotriva tulburarilor digestive si imune

Schimbarile suferite de stilul alimentar si de viata din ultimii ani si factori precum poluarea au dus la cresterea numarului de persoane cu afectiuni ale sistemului digestiv, alergii si susceptibilitate crescuta la infectii.
Schimbarile suferite de stilul alimentar si de viata din ultimii ani si factori precum poluarea au dus la cresterea numarului de persoane cu afectiuni ale sistemului digestiv, alergii si susceptibilitate crescuta la infectii.

Statisticile arata ca, in tara noastra, 10% din populatie sufera de sindromul intestinului iritabil, iar diareea infectioasa afecteaza 4,2% din populatie la nivel mondial. De asemenea, eczemele, cea mai frecventa manifestare alergica, au o prevalenta de 23% in randul populatiei generale, la nivel mondial, si 19% copii.


Adjuvant in tratamentul sindromului colonului iritabil


Beneficiile pe care le aduc bacteriile probiotice sunt cunoscute de secole. Studii efectuate recent indica legaturi intre flora intestinala si fenomene fiziologice complexe.
Dezechilibrul florei intestinale este considerat vinovat de diverse tulburari functionale la nivelul sistemului digestiv si imunitar si chiar de obezitate.

"Medicina recunoaste din antichitate legatura dintre alimentatie si sanatate. Probioticele sunt o clasa de alimente care au atat virtuti de mentinere a sanatatii digestive si crestere a performantei sistemului imunitar, cat si aplicatii terapeutice dovedite. Sunt cunoscute de multa vreme aplicatiile lor in prevenirea sau ca adjuvant in tratamentul sindromului colonului iritabil, a enterocolitei necrozante la nou-nascuti, in reducerea frecventei, duratei si gravitatii bolilor diareice de varii etiologii, studiata mai ales la copii si la varstnici.
De data mai recenta sunt studiile care probeaza beneficiile consumului de probiotice in ameliorarea eczemelor la copii
", explica prof. Eamon Quigley, specialist gastroenterolog in cadrul Organizatiei Mondiale de Gastroenterologie.


Pot corecta dezechilibrele florei intestinale


Echilibrul florei bacteriene intestinale este foarte sensibil. Numerosi factori pot perturba nivelul bacteriilor intestinale: medicamente precum antibioticele, anticonceptionalele, unele boli digestive, stresul. In mod obisnuit, flora intestinala are nevoie de sase luni pentru a se reface dupa un tratament de o saptamana cu antibiotice. Probioticele pot corecta aceste dezechilibre ale florei intestinale mult mai rapid. Iata ce pot face probioticele pentru organism:

  • Cresc imunitatea organismului;
  • Previn alergiile alimentare;
  • Studiile au demonstrat ca probioticele sunt capabile sa reduca nivelul de colesterol;
  • Previn infectiile tractului digestiv;
  • Impiedica dezvolatea bacteriilor patogene in tubul digestiv.

"Mecanismele de actiune sunt cercetate intens si exista dovezi unanim acceptate in privinta actiunii probioticelor la nivelul functiilor sistemului digestiv, asupra motilitatii intestinale, a efectului antibacterian, prin sinteza de bacteriocine si asupra functiei imunitare la nivelul intestinului.
In privinta investigarii actiunii probioticelor asupra sistemului imunitar, s-au facut progrese in explicarea fenomenului de modulare imuna, de modulare prin cytokina, si a producerii de imunoglobuline A
", declara prof. Quigley.


Ce sunt probioticele si unde pot fi gasite?


Potrivit Organizatiei Alimentelor si Agriculturii din cadrul Natiunilor Unite (FAO) si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) probioticele sunt microorganisme vii, care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, confera gazdei beneficii din punct de vedere al sanatatii.

Probioticele pot fi gasite in alimente precum: iaurt, chefir, formule de lapte, ceapa, usturoi, ovaz, leguminoase (fasole, linte), banane, avocado, fragi, afine, anghinare, muraturi, suplimente nutritive.