Postul Paştelui: Cu ce să înlocuieşti laptele de vacă? 6 reţete simple

Obişnuieşti să bei zilnic lapte de vacă şi îţi este dificil să renunţi la el când ţii post? Descoperă 5 reţete simple de lapte vegetal pe care le poţi face rapid acasă!

Obişnuieşti să bei zilnic lapte de vacă şi îţi este dificil să renunţi la el când ţii post? Descoperă 5 reţete simple de lapte vegetal pe care le poţi face rapid acasă!

 

Niciun lapte vegetal nu va înlocui acel gust unic al laptelui de vacă, însă pentru situaţiile în care nu vrei să-l consumi cu regularitate trebuie să ştii că ai cu ce să-l înlocuieşti. Acum găsim cu uşurinţă lapte vegetal în supermarketuri, însă trebuie să alegi cu atenţie un produs de calitate care să nu conţină aditivi şi zahăr rafinat. Ca să faci cea mai bună alegere şi să nu dai foarte mulţi bani poţi să prepari lapte vegetal acasă. Astfel, vei ştii cu siguranţă ce ingrediente conţine şi eviţi o cantitate exagerată de zahăr.



Ca să faci lapte din nuci/seminţe/cereale acasă nu ai nevoie de ingrediente sofisticate. În plus, nu ai nevoie de foarte mult timp pentru a-l prepara şi a-l avea mereu proaspăt în frigider.

Iată câteva dintre cele mai rapide reţete de lapte vegetal:

 

1. Lapte din susan


Ai nevoie de:

  • 1 cană cu seminţe de susan (înmuiate în apă timp de 2-3 ore)
  • 2 căni cu apă plată
  • puţină sare de mare
  • 1 baton de vanilie (opţional)
  • 2-3 curmale (opţional)
  • scorţişoară/nucşoară (opţional).


Se amestecă toate ingredientele în blender, iar dacă vrei îl strecori pentru a îndepărta pulpa. Nu arunca pulpa, deoarece o poţi folosi în amestecul prăjiturilor, budincilor sau chiftelelor vegetale.

 

2. Lapte din migdale


Ai nevoie de:

  • 1 cană cu migdale (înmuiate în apă timp de 2-3 ore)
  • 2 căni cu apă plată
  • puţină sare de mare
  • 1 baton de vanilie (opţional)
  • 2-3 curmale (opţional).


Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează până obţii o consistenţă cremoasă. Se strecoară cu ajutorul unui tifon.

Poţi să păstrezi pulpa şi să o usuci în cuptor pentru a obţine făină de migdale pe care să o foloseşti pentru prăjituri.

 

3. Lapte din nucă de cocos


Ai nevoie de:

  • 1 cană cu fulgi de cocos organici (sau nucă de cocos proaspătă)
  • 2 căni cu apă caldă
  • puţină sare de mare
  • 2-3 curmale (opţional).


Se pune nuca de cocos sau fulgii în blender şi se toarnă doar o parte din apă pentru a favoriza mixarea compoziţiei. După ce ai obţinut o pastă cremoasă poţi să adaugi restul de apă şi celelalte ingrediente. Se strecoară şi se consumă cald, deoarece după ce se răceşte se adună grăsimea de cocos la suprafaţă.

 

4. Lapte din nucă cu cacao şi cuişoare


Ai nevoie de:

  • 1 cană nuci crude înmuiate peste noapte
  • 2 linguri seminţe de susan
  • 2 căni cu apă plată
  • 4-5 curmale sau miere de albine
  • 1 vârf de linguriţă cu praf de cuişoare
  • puţină sare
  • 3 linguri de cacao.


Se pun în blender, după care se strecoară.

 

5. Lapte din orez integral


Ai nevoie de:

  • 1 cană cu orez integral
  • 2 litri de apă călduţă
  • sare de mare
  • 5-6 curmale sau miere de albine (opţional).


Se fierbe orezul în apă, se lasă puţin la răcit, după care se amestecă în blender o parte de orez cu o parte din apa călduţă şi restul ingredientelor. Se pune apoi pe foc ca să dea un clocot şi se lasă la răcit.

 

6. Lapte din soia


Ai nevoie de:

  • 1 cană cu boabe de soia nemodificate genetic (înmuiate peste noapte în apă)
  • 2,5 litri de apă.


Se pun boabele de soia înmuiate în blender şi o cantitate mică de apă, cât să le acopere şi să permită mixarea lor. După ce au devenit o pastă cremoasă se adaugă şi restul apei, după care se toarnă într-o oală şi se lasă la fiert o jumătate de oră.

Trebuie să amesteci constant în el, deoarece face spumă exact ca laptele de vacă şi se poate prinde de fundul cratiţei. După ce s-a răcit puţin, se strecoară cu ajutorul unui tifon, se adaugă puţină sare şi se păstrează la frigider, într-o sticlă închisă ermetic. Pulpa o poţi folosi în chiftele vegetale, pâine sau diverse rulade preparate la cuptor.