Pentru majoritatea dintre noi, Pastele ar putea fi comparat cu un fel de "taram al fagaduintei". De ce se intampla astfel? Raspunsul nu este greu de intuit: vom beneficia (sau, cel putin, asa nadajduim) de tot ceea ce ne dorim si, in ultima vreme, nu prea am avut parte: cateva zile libere, timp petrecut impreuna cu familia si prietenii si... tot felul de bunatati absolut irezistibile, care vor fi cu atat mai savuroase daca ai ales sa respecti perioada de post.
Ei bine, tocmai despre acest lucru este vorba... Cu toate ca mini vacanta nu dureaza prea mult, ai toate "sansele" sa te alegi cu doua-trei kilograme in plus, aproape fara sa-ti dai seama. Bucatele traditionale de Paste sunt foarte bogate in grasimi, iar organismul tau va fi, pur si simplu, "asediat".
Teoretic, stii foarte bine acest lucru; dar atmosfera sarbatoreasca specifica, pe de o parte, si faptul ca mai tot timpul ai invitati sau esti invitata la masa, pe de alta parte, sunt doi dintre factorii care isi vor spune cuvantul in ceea ce priveste acumularea de calorii.
Bun, din moment ce stii care sunt pericolele, iti poti concepe un plan de actiune, astfel incat sa te poti bucura pe deplin de sarbatori, fara ca acest lucru sa "atarne" la cantar.
- In masura in care acest lucru este posibil, incearca sa nu mai mananci dupa ora 18.00. Chiar daca nu a mai ramas mult timp pana la Paste, fie si numai cateva zile de asemenea "antrenament" s-ar putea dovedi de un real folos. Procesul digestiei va fi stimulat, ceea ce va duce la arderea mai rapida a caloriilor, iar cand vei merge la cina in cadru extins, nu vei putea manca foarte mult. Principiul "cate putin din toate" este foarte indicat, de altminteri.
- Daca masa la care esti invitata este sub forma de bufet, ar fi indicat sa te tii cat mai departe de acesta. Nu de alta, dar este recomandabil sa eviti riscul de a ciuguli diverse, aproape fara sa-ti dai seama. De asemenea, nu manca decat cate o portie din fiecare fel si nu ceda ispitei de a incerca neaparat toate delicatesele oferite. De acord, din punct de vedere vizual sunt foarte ispititoare, insa poti fi sigura ca si numarul de calorii este pe masura.
- Indeosebi, fii atenta la platourile cu aperitive, sunt cele mai "periculoase". Rosii sau oua umplute, tot felul de tartine, rulouri cu diferite salate, mici cornete cu diverse paste sau cu maioneza - iata un adevarat "butoi cu pulbere" pentru silueta... Ar trebui sa faci niste alegeri si sa eviti sa te infrupti din toate.
- Bauturile constituie si ele un posibil pericol - n-ai vrea sa stii cat de multe calorii se gasesc intr-un cocktail fara alcool, spre exemplu. N-ar fi rau sa te limitezi la un pahar cu vin si sa continui cu apa minerala sau plata cu lamaie. De asemenea, ceaiurile cu gheata reprezinta o optiune. In ceea ce priveste bauturile pe baza de cofeina, evita frappe-ul si nu-ti pune in ceasca decat un cubulet de zahar, eventual cu lapte degresat.
- Cel mai important: savureaza! Mesteca incet, bucurandu-te de gustul deosebit al produselor. In acest fel, vei manca mai putin si alimentele se vor digera mai usor. Este un aspect cu atat mai important cu cat, de regula, bucatele servite de Paste sunt foarte satioase.
- Atunci cand gatesti, rezista ispitei de a ciuguli din ingredientele folosite. Bine, stiu ca maioneza trebuie testata, insa incearca sa nu-ti faci un obicei din asta. Caloriile se acumuleaza pe nesimtite; este una dintre situatiile in care zicala "Incet si sigur" nu are o interpretare de bun augur...
- In alta ordine de idei, incearca sa te relaxezi cat mai mult in aceste zile. Stresul si anxietatea iti pot spori semnificativ pofta de mancare. Nu abandona nici exercitiul fizic - din acest punct de vedere, nu ar trebui sa fii niciodata in vacanta. Astfel, metabolismul tau nu va incetini, iar tu te vei simti in forma si plina de energie.
- In cazul in care esti invitata la o petrecere unde fiecare invitat participa cu cate un platou, orienteaza-te spre salata. Cel putin, vei putea fi sigura ca tu nu ai contribuit la aportul general de calorii...
- Atunci cand pregatesti mancarurile, incearca sa optezi pentru produse cu un continut caloric mai scazut. De exemplu, diversele umpluturi pentru aperitive pot fi pe baza de crema de branza degresata; maioneza degresata poate ca nu este la fel de savuroasa (trebuie sa existe pe undeva un echilibru...), insa este, in mod sigur, mai sanatoasa.