Sunt mai multe indicii care te pot ajuta sa iti dai seama daca un pepene galben este copt. Daca lovesti pepenele galben cu degetele si se aude un ecou inseamna ca pepenele a trecut primul test. Alege un pepene care pare greu dupa marime, si nu are pete.
Pepenele galben este atat de parfumat incat ii poti testa aroma chiar si prin coaja, iar dupa ce l-ai taiat este bine sa il impachetezi in folie plastic pentru a nu-ti inmiresma tot frigiderul.
De asemenea, iti poti da seama daca fructul este copt dupa culoarea cojii, deoarece are loc un proces similar ca in cazul frunzelor cand din verzi devin rosii apoi galbene dupa care brune - cauzele schimbarii culorii fiind disparitia clorofilei, cea care da frunzelor si fructelor culoarea verde.
Pepenele trebuie pastrat la temperatura camerei numai daca este intreg si nu este copt in totalitate. Daca lasi o felie de pepene galben la temperatura camerei timp de cateva zile vei observa ca fructul este foarte moale si zemos.
In cazul in care pepenele sta la temperatura camerei mai mult de 2-4 ore si nu este consumat, se considera ca nu mai are toate proprietatile nutritive si trebuie aruncat. Un risc primar portit din situatia de mai sus implica contaminarea cu Salmonella. Pentru siguranta si pentru pastrarea pepenelului se recomanda ca acesta sa fie taiat bucati si tinut la frigider tot timpul.
Pepenele galben nu se regaseste in lista alimentelor alergice si pana in prezent nu se stie daca contine cantitati masurabile de substante toxice cum ar fi: oxalati, purine sau gointrogeni, si de asemenea, nu este inclus In Grupul de Lucru al Mediul, o organizatie a mediului care a prezentat "ghidul produselor care contin pesticide", unde se gasesc cele 12 alimente care prezinta adesea pesticide.
Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti trebuie ca fructul sa fie bine copt, universitatea din Innsbruck, Austria, in urma unui studiu sustine ca fructele cu cat sunt coapte mai bine cu atat au o cantitate mai mare de antioxidanti.