Ingredient aromat și cu multe beneficii pentru siluetă și sănătate, șofranul apare destul de sporadic în rețetele obișnuite. Din moment ce se apropie Halloween-ul și sărbătorile de iarnă este cazul să încerci și o altă variantă pentru a realiza delicii culinare.
Încearcă aceste rețete speciale pe bază de șofran:
1. Plăcintă cu șofran și lămâie
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 180g de făină albă;
- 1 lingură de zahăr brun;
- ½ lingură de sare Kosher;
- 100g de unt nesărat, tăiat cubulețe;
- 50ml de smântână grasă.
Pentru umplutură și decorare:
- 2 linguri de făină albă;
- 6 gălbenușuri mari;
- 3 ouă mari;
- 180ml de smântână grasă;
- 150g de zahăr brun;
- 1 lingură de coajă de lămâie, rasă fin;
- 50 ml de suc de lămâie;
- ¼ lingură de sare Kosher;
- ½ linguriță de șofran;
- 2 linguri de unt nesărat, topit;
- 6 linguri de frișcă, pentru servit.
Cum se prepară:
Aluatul
Amestecă făina, zahărul și sarea cu ajutorul unui robot de bucătărie. Adaugă untul și continuă să mixezi până când obții un amestec omogen.
Mută amestecul obținut într-un bol mare, adaugă și smântâna și amestecă bine cu o furculiță. Înfășoară aluatul obținut în folie alimentară și lasă-l la frigider timp de 4 ore. De asemenea, poți pregăti acest aluat și cu 2 zile înainte, dacă ai grijă să-l ții la rece.După ce îl scoți din frigider rulează aluatul pe un fund de lemn presărat cu făină. Tapetează o tavă cu hârtie de copt, întinde uniform aluatul și dă la cuptor 20-25 de minute la foc mediu.
Umplutura
Amestecă ouăle, gălbenușurile, zahărul, sucul și coaja de lămâie, sarea și șofranul. După aceea continuă cu 2 linguri de făină, apoi pune și untul. Mixează cu un blender până când observi că se formează mici bule de aer. Toarnă acest amestec peste aluatul cald scos de la cuptor. Dă plăcinta la cuptor 55-65 de minute și acoperă cu folie de aluminiu dacă observi că marginile au tendința să se ardă. După ce este gata lasă la răcit și servește cu frișcă.
2. Cod rumenit cu șofran și roșii
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt;
- ½ lingură de paprika;
- 100g de roșii fierte, de la conservă, decojite;
- 50ml de vin alb;
- 2 frunze de dafin;
- ½ linguriță de șofran;
- ½ linguriță de sare Kosher;
- 5 fileuri de cod, de 150g fiecare.
Cum se prepară:
Încălzește uleiul într-o oală, la foc mic, timp de 1-2 minute, apoi adaugă usturoiul și paprika. Amestecă des, timp de 3 minute, iar după aceea continuă cu roșiile, vinul alb, frunzele de dafin, șofranul și ½ cană de apă.
Adu amestecul la punctul de fierbere, apoi acoperă cu un capac și lasă să clocotească 5-7 minute. Între timp pune sare și piper pe fileurile de cod și pune-le pe grătar. Rumenește-le 5-7 minute sau până la 15 minute dacă fileurile sunt mai groase. După aceea mută fileurile de cod în boluri mici și toarnă peste ele amestecul obținut anterior.
3. Pui rumenit cu șofran, alune de pădure și miere
Ingrediente:
- 1 pui întreg;
- 2 cepe, tăiate solzi;
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 1 lingură de ghimbir pudră;
- 1 lingură de scorțișoară;
- 1 linguriță de șofran;
- sucul de la o lămâie;
- 4 linguri de apă rece;
- 2 linguri de sare de mare grunjoasă;
- 1 lingură de piper negru proaspăt măcinat;
- 100g de alune de pădure crude;
- 2 linguri de miere;
- 2 linguri de apă de trandafiri;
- ceapă verde, pentru servit.
Cum se prepară:
Desfă puiul pentru a obține separat pulpele, aripile, gâtul și pieptul. Amestecă bucățile de pui cu ghimbirul, ceapa, scorțișoara, șofranul, sucul de lămâie, apa , sarea și piperul. Lasă carnea la marinat 1 oră sau peste noapte, în frigider. Între timp tapetează o tavă cu hârtie de copt, întinde alunele de pădure în strat uniform și rumenește-le 10 minute, la foc mic.
După aceea scoate puiul marinat din frigider, mută-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-l la cuptor timp de 35 de minute.
Cât timp se rumenește puiul amestecă mierea, apa de trandafiri și alunele cu ajutorul unui blender, până obții o pastă consistentă. După cele 35 de minute scoate tava cu bucățile de pui, unge-le cu pasta obșinută și mai lasă-le încă 10 minute la cuptor. După ce este gata, servește cu puțină ceapă verde pentru a intensifica aromele.
4. Pilaf din orez brun cu șofran și ghimbir
Ingrediente:
- 1 lingură de apă caldă;
- ¼ linguriță de șofran;
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin;
- 1 ceapă mică, tăiată solzi;
- 100g de orez brun, înmuiat și clătit bine cu apă rece;
- 300ml de supă de legume;
- sucul de la o lămâie;
- 30g de rădăcină de ghimbir;
- 1 lingură de coajă de lămâie;
- frunze de pătrunjel, pentru servit.
Cum se prepară:
Amestecă apa cu șofranul într-un bol mic. Separat, combină uleiul de măsline și ceapa și lasă la foc mic 3 minute. Adaugă orezul și șofranul, amestecând constant, până când orezul și-a schimbat nuanța și are un strat de ulei. Continuă cu apa, sarea și ghimbirul ras. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă timp de 20-25 de minute, până când orezul absoarbe tot lichidul.
După aceea adaugă sucul și coaja de lămâie și amestecă bine cu o furculiță.Servește presărat cu frunze proaspete de pătrunjel.