Mi-e pofta de ceva bun ...

Ce ne spun poftele alimentare? Descopera de ce simti nevoia de a manca ceva dulce, sarat sau foarte mult!

Ce ne spun poftele alimentare? Descopera de ce simti nevoia de a manca ceva dulce, sarat sau foarte mult!

 

Da, exista un cod al poftelor alimentare. Ele sunt normale intr-o anumita masura, insa ne spun multe despre carentele de care sufera organismul nostru. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in cartea sa "Si noi ce mai mancam ... Ca sa slabim?" lansata astazi ne ajuta sa ne descifram poftele alimentare.

Cu siguranta ti s-a intamplat ca in timpul zilei sa te gandesti la faptul ca ai manca ceva bun, care in functie de gusturi poate sa fie un desert apetisant sau o gustarica sarata, ambele cu cat mai nesanatoase cu atat mai gustoase. De unde pornesc aceste pofte si cum le putem controla?

 

 

De ce am pofta de dulce?


Sa incepem cu cea mai intalnita "pofta". Fie ca esti sau nu un fan al dulciurilor, cu siguranta ti se intampla uneori sa simti nevoia de ceva dulce.

Recunosc, eu nu poftesc la dulciuri foarte des, dar in schimb cad in tentatia alimentelor sarate pe care incerc sa o controlez cu strictete. Insa, tot am momente in timpul zilei cand ma apuca instantaneu pofta de ceva dulce: o bucata de ciocolata, un biscuit, o bomboana, orice mi-ar potoli poftele papilelelor gustative. Important este sa stii cand sa te opresti: nu dupa o ciocolata intreaga, ci dupa 2-3 bucatele. "Pofta de dulce, in conditiile unei diete echilibrate si diversificate este normala, insa problemele incep atunci cand nu ne putem abtine de la consumul de dulciuri", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Daca ai des pofta de dulce, specialistul ne spune ca este posibil ca organismul sa se confrunte cu un deficit de crom si magneziu.

Ca sa intelegi mai exact ce se intampla in corpul tau in momentul in care tanjeste dupa dulciuri, iata explicatia specialistului: "Cand insulina nu mai poate transporta glucoza din sange in interiorul celulelor pentru a fi transformata in energie, celulele sunt permanent infometate, inducand dorinta de dulce". Si ghici ce se intampla cu acel surplus de glucoza? Metabolismul nostru il transforma in grasime care se depune in adipocite si ajungem sa ne confruntam cu supraponderalitatea si obezitatea.

 

 

De ce am pofta exagerata de mancare?


Pentru a functiona normal, organismul nostru nu are nevoie de cantitati industriale de mancare, ci de alimente cu valoare nutritiva care constituie sursa lui de energie. Iar pofta exagerata de mancare este doar rezultatul unui regim alimentar dezorganizat si sarac in nutrienti.

Potrivit specialistului, pofta exagerata de mancare se datoreaza in principal, "gresitei gestionari a consumului de alimente. Daca sari peste micul dejun va crea, in compensatie, o pofta de mancare exagerata la pranz si cina".

Asadar, nu uita de micul dejun care trebuie sa dea startul fiecarei zi.

Explicatia specialistului: "Supraconsumul de alimente industriale, rafinate, bogate in zaharuri va determina oscilatii mari ale glicemiei, hiperinsulinemie postprandiala care la randul ei va favoriza transformarea acestora in grasimi. Acest surplus se va depune in adipocite, celulele tesutului gras. Adipocitele au functii hormonale, secretand leptina, hormonul satietatii care actioneaza asupra unei regiuni din creier - hipotalamusul.
Acesta controleaza pofta de mancare, dar in lipsa leptinei sau a rezistentei la leptina, el ramane permanent activ, inducand foamea continua".