Cafeaua s-a răspândit din Etiopia în toată lumea, fiind modificată în funcție de cultura țărilor care au adoptat această băutură populară la nivel mondial. De la gălbenușul de ou adăugat în Vietnam până la înghețata gelato care se folosește în Italia, principalele metode alternative de preparare a cafelei te vor surprinde cu ingrediente inedite, care dau un gust nou băuturii pe care credeai că o cunoști deja.
Indiferent dacă vei călători în țările menționate sau plănuiești să cumperi ingredientele de la un magazin specializat, merită să afli cum se poate pregăti cafeaua și în alt mod pentru a-ți diversifica gama de arome de la micul dejun sau din pauzele de la serviciu.
Iată principalele metode alternative de preparare a cafelei, în funcție de țară:
1. Affogato, în Italia
Este o combinație clasică dintre gelato și espresso, iar „affogato” înseamnă „înecat”, făcându-se referire la momentul în care se toarnă espresso peste înghețată.
Această băutură este încă percepută diferit de turiști, fiind uneori considerată doar un desert. Indiferent în ce categorie este casificată această cafea este delicioasă și trebuie să o guști măcar o dată.Ingrediente:
- o cupă de gelato, cu aromă de vanilie sau de lapte;
- o doză dublă de espresso;
- un pahar ținut la frigider 10 minute;
- frișcă, biscuiți sfărâmați, fructe de pădure, puțin lichior, nuci măcinate.
Cum se prepară:
Pune înghețata în pahar, adaugă espresso, apoi realizează un topping creativ din celelalte ingrediente.
2. Kaffeost, Suedia
Numele acestei băuturi înseamnă „cafea cu brânză”, fiind foarte relevant pentru că în acest caz se toarnă cafeaua fierbinte peste cuburi de brânză.
Ingrediente:
- 50g de cuburi de brânză finlandeză Leipäjuusto;
- o cană de cafea neagră.
Cum se prepară:
Pune cuburile de brânză într-o cană mare. Toarnă deasupra cafeaua simplă, lasă 5 minute, apoi servește această băutură unică.
3. Türk Kahvesi (cafeaua turcească), Turcia
Cel mai important lucru pentru prepararea cafelei turcești este faptul că zahărul se pune înainte să dea în clocot, în loc să se adauge la final, iar băutura nu este strecurată. Cafeaua turcească are o spumă densă, nu se adaugă niciodată lapte condensat sau frișcă și nu se amestecă pentru a menține spuma.
Ingrediente:
- o lingură de boabe de cafea arabica măcinate foarte fin;
- o cană de apă rece;
- o păstaie de cardamom;
- 1-2 lingurițe de zahăr;
- un ibric sau o tigaie mică;
- 2 cești de cafea.
Cum se prepară:
Pune apa și zahărul în ibric sau tigaie și adu la punctul de fierbere. Ia de pe foc și adaugă cafeaua și cardamomul. Pune din nou vasul pe foc și lasă mixul să dea în clocot la foc mic. După ce apare spuma ia cafeaua de pe foc. Repetă aceste procedeu de două ori. Toarnă cafeaua în cele 2 cești și lasă câteva minute pentru ca boabele măcinate de cafea să se depună pe fundul ceștilor.
4. Einspänner, Austria
Austriecii sunt pasionați de cafea, lucru demonstrat de numărul impresionant de cafenele cu tradiție din Viena și din restul orașelor din această țară. Einspänner este un espresso simplu sau dublu cu un topping cremos de frișcă pe care nu îl vei uita prea curând. Frișca funcționează ca un strat izolant, astfel încât să poți savura espresso cald până la final. În trecut era băutura favorită a vizitiilor, numele de Einspänner provenind de la caleștile care puteau fi conduse cu o singură mână, în timp ce se savura cafeaua aromată de acest tip.
Ingrediente:
- o doză simplă sau dublă de espresso;
- ½ linguriță de zahăr;
- 100ml de frișcă;
- o linguriță de zahăr pudră;
- ½ lingură de extract de vanilie;
- pudră de cacao și ciocolată rasă pentru topping.
Cum se prepară:
Într-un bol scos de la rece mixează frișca, zahărul pudră și extractul de vanilie. Între timp pune espresso și zahărul într-un pahar, apoi adaugă mixul cu frișcă, pudră de cacao și ciocolata rasă.
5. Ca Phe Trung, Vietnam
Ca Phe Trung este varianta vietnameză de cafea, care conține ou și are un gust foarte bun. Această băutură a apărut în perioada în care produsele lactate se găseau foarte greu, având o consistență cremoasă și foarte plăcută.
Ingrediente:
- un gălbenuș de ou;
- 3 lingurițe de cafea vietnameză robusta;
- 2 lingurițe de lapte condensat.
Cum se prepară:
Pregătește o ceașcă de cafea tare simplă. Mixează gălbenușul de ou cu laptele condensat până când fac spumă. Continuă să mixezi adăugând o lingură de cafea, apoi toarnă peste restul de cafea și savurează.