Meniuri delicioase de post: rețete pentru mic dejun, prânz și cină

Suntem în Post și ai impresia că opțiunile sunt limitate? În fapt, este o falsă credință că dacă nu mai consumi carne, ești automat și limitată la pregăti meniuri delicioase, care să te facă să te lingi pe degete și să mai vrei o porție.
Am un prieten care spune că poți găti orice fără carne, mai puțin friptură. Deși, dacă mă gândesc la ultimele inovații culinare, chiar și friptura o putem face de post. Una din marile greșeli pe care le facem în bucătărie este să nu dăm frâu liber imaginației și să nu ne lăsăm papilele să cucerească noi teritorii.
 
Când lași creativitatea să lucreze în serviciul stomacului, rezultatul s-ar putea să fie uimitor, iar Postul să nu mai fie deloc o perioadă în care să te simți limitată din cauza unor ingrediente. Am pregătit mai jos trei meniuri pentru mic dejun, prânz și cină, de post, trei exemple că poți mânca delicios și foarte sănătos în post!
 

Iată ce am gătit noi în bucătăria Eva.ro (doar nu vă imaginați că nu am testat rețetele înainte?)

 

Pentru micul dejun: Terci de ovăz cu băutură vegetală pe bază de nuci

 
Ingrediente:
  • 250 ml băutură vegetală Carpos pe bază de nuci  
  • 50 g fulgi de ovăz
  • 6-8 nuci
  • O banană
  • Scorțișoară
 
Cum seprepară:
 
Într-o oală potrivită ca mărime, toarnă băutura vegetală si adaugă fulgii de ovăz. 
Pune totul la foc mic și amestecă neîntrerupt. Lasă amestescul pe foc până se umflă fulgii de ovăz (o să observi că își vor modifica un pic forma și textura).

După ce i-ai dat la o parte de pe foc, pune totul într-un bol și adaugă scorțițoară după gust, apoi nucile și banana taiată rondele.
 
Trebuie să vorbim aici despre băutura vegetală Carpos!
 
Acum trei ani, Olympus a lansat o gamă de băuturi 100% vegetale, Carpos. Acesta este o alternativă nutritivă a laptelui și este destinat celor aflați în căutarea unor produse vegetale cu un conținut nutrițional ridicat și persoanelor cu intoleranță alimentară pentru că nu conțin lactoză sau gluten și au un nivel scăzut de calorii și grăsimi saturate.
 
Băuturile Carpos sunt disponibile în 11 variante, dintre care 4 sunt neîndulcite (fără zahăr adăugat) cu cinci arome: nuci, fistic, cocos, ovăz sau migdale.
 
Nu în ultimul rând, sunt ideale pentru perioada postului, cea mai bună alternativă a laptelui și cea mai bună alegere pentru gătit!
 

Pentru prânz: Paste cremoase cu broccoli

 
Ingrediente:
 
  • 450 g paste
  • 400 g broccoli
  • 400 ml băutură vegetală neîndulcită Carpos pe bază de ovăz
  • 6 linguri de făina
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de pudră de usturoi 
  • Usturoi
  • Piper
 
Cum se prepară:
 
Pentru început, fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Rupem broccoli în buchețele mici și îl punem la fiert cu apă și sare pentru 3-4 minute (Atenție: 3-4 minute după ce apa a dat în clocot!).
 
Într-o altă cratiță, încălzim uleiul de măsline la foc mediu și adaugăm făina.

Amestecăm continuu până se încorporează bine faina și apoi se adaugă, încet, băutură vegetală pe bază de ovăz. Adaugăm praful de usturoi, sarea și piperul (după gust), apoi lăsăm la foc mediu 7-8 minute până când sosul se îngroașă, amestecând des. La final, ați ghicit, punem toată compoziția peste paste și... se mănâncă cu poftă. 
 

Pentru cina: Supă crema de conopidă cu băutură vegetală pe bază de migdale

 
Ingrediente:
 
  • 450g conopidă
  • 300 ml băutură vegetală Carpos pe bază de migdale
  • O țelină
  • O ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • Un păstârnac
  • 250 ml apă
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • Piper
  • Sare
 
Cum se prepară:
 
Desfacem conopida în buchețele să o avem pregătită pentru momentul în care îi va veni rândul. Țelina, păstârnacul, ceapa și usturoiul se taie mărunt. Într-ooală, punem uleiul și apoi adaugăm ceapa și usturoiul. Le călim 2-3 minute și adaugăm restul legumelor. Acum este momentul să adaugăm sarea și piperul. Le lăsăm 1-2 minute la foc, după care turnăm băutura vegetală, apoi apa. Lăsăm să fiarbă la foc mic pentru 20-25 de minute.
 
Oprim focul și lăsăm câteva minute să se răcească. Folosind un blender, mixăm conținutul până obținem o cremă fină.
 
Se servește cu crutoane și... evident, cu multă poftă!
 
În rest, nu uitați că Postul nu se referă numai la mâncare! Fiți buni cu voi și cu cei din jur!