Meniul zilnic are un impact important asupra sănătății tale. Dacă vrei să reduci efectele negative ale diferitelor afecțiuni și să nu ai nevoie de multe medicamente merită să consumi alimentele potrivite pentru a te asigura că te simți mereu bine. „Este util să privești alimentele pe care le mănânci în fiecare zi drept remedii pe care le poți folosi în avantajul tău. Nu te gândi numai la gust, ci și la proprietățile lor. Dacă faci alegerile potrivite vei putea reduce riscul de înfundare a arterelor și vei fi mai puțin expus bolilor cardiace”, potrivit dr. Joel K. Kahn, cardiolog și nutriționist.
Iată ce fel de meniu trebuie să ai pentru a evita înfundarea arterelor:
1. În primul rând renunță la sucurile acidulate
În fiecare an peste 180.000 de persoane decedează ca urmare a consumului de băuturi cu mult zahăr, dintre care 45.000 de decese se datorează atacurilor de cord. Bolile cardiace sunt mai des întâlnite în cazul persoanelor care consumă sucuri acidulate pentru că au tendința să se îngrașe, devin diabetice într-un procent ridicat și suferă de afecțiuni cardiovasculare manifestate de timpuriu.
Sucurile carbogazoase cresc nivelul zahărului din sânge și au un efect negativ asupra arterelor. Potrivit cercetătorilor de la Harvard, femeile care consumă 2 cutii de suc pe zi au un risc de boli cardiace cu 40% mai mare față de cele care evită asemenea băuturi. În cazul bărbaților, riscul crește cu 20%. Chiar dacă este indicat să uiți de sucurile carbogazoase, trebuie să fii realist și să reduci consumul treptat. Amestecă sucul cu apă, înlocuiește-l treptat cu ceai și nu uita de apă plată și limonadă.
2. Legumele
Sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți, extrem de utili pentru sănătatea inimii. Sparanghelul și ardeii grași de toate culorile îți furnizează o doză importantă de vitamina B6, care diminuează nivelul homocisteinei (un aminoacid care determină apariția afecțiunilor cardiovasculare) și exacerbează markerii inflamațiilor. Morcovii și roșiile, la fel ca și bananele și portocalele, sunt bogate în carotenoizi, inclusiv licopen.
În cadrul studiilor realizate s-a stabilit că persoanele care consumă cel puțin opt porții pe zi au un risc de atac de cord cu 30% mai redus.Pentru a-ți îmbunătăți meniul este indicat să mănânci în fiecare zi cu o porție de legume mai mult față de ziua precedentă. Adaugă câte o porție la nivel de săptămână și oprește-te când ai ajuns la 10-12 porții pe zi.
3. Frunzele verzi
Rucola, salata verde, spanacul crud sau frunzele de sfeclă roșie sunt o sursă importantă de nitrați, pe care îi absorb din sol. În timpul digestiei aceste substanțe sunt transformate în oxid nitric, un compus care ajută arterele să reziste mai bine și previne depunerea grăsimilor pe pereții lor sau coagularea sângelui. În aceste condiții, accidentele vasculare cerebrale sau atacurile de cord sunt prevenite în mod eficient. Potrivit specialiștilor, persoanele care consumă o masă bogată în nitrați, de exemplu un bol cu frunze de salată verde, vor avea o tensiune arterială cu 11% mai redusă, iar efectul va persista întreaga zi.
Este indicat să adaugi frunze verzi la supe, sandvișuri, smoothie-uri și la orice altă rețetă pe care vrei să o prepari. De asemenea, poți încerca să bei un pahar de suc de sfeclă roșie în fiecare zi.
4. Carnea simplă
Când vine vorba despre fripturi trebuie să te asiguri că nu conțin pesticide, coloranți sau alte ingrediente artificiale. Evită șnițelele sau sosurile grase. Consumă friptura rumenită la grătar cu o garnitură de legume și ai grijă ca bucata de carne să nu reprezinte mai mult de un sfert din farfurie.
5. Peștele
Peștele gras este o sursă excelentă de acizi grași de tip Omega-3, care reduc inflamațiile, reglează ritmul bătăilor inimii, scad nivelul trigliceridelor și previn hipertensiunea arterială. O dietă bogată în acest tip de acizi grași va preveni acumularea grăsimilor pe pereții arterelor. Consumă cât mai des sardine, somon, macrou, ton și hering.
6. Ceaiul
Este o băutură bogată în flavonoide, care neutralizează procesul oxidativ din cadrul organismului. Flavonoidele conținute de ceaiul verde, numite catehine, protejează celulele și previn deteriorarea arterelor.
Ceaiul negru și cel Oolong blochează absorbția colesterolului în sânge, reduc nivelul glicemiei și stopează inflamațiile. Dacă nu ai băut până acum ceai poți începe cu o ceașcă pe zi. Crește cantitatea treptat, până când reușești să ajungi la 3 cești de ceai pe zi. Lasă pliculețele de ceai în apa clocotită timp de 3-5 minute pentru a obține catehinele utile pentru organism.