Dupa preparatele traditionale foarte bogate in calorii, specifice Sarbatorilor de iarna, ai un singur obiectiv: sa gatesti si sa mananci cat mai lejer. Cum in ultimele saptamani ai abuzat, mancand alimente care contin grasimi si zahar, sistemul tau digestiv este epuizat si simte nevoia sa se relaxeze.
Urmeaza 5 sfaturi care te vor ajuta sa mananci mai lejer, fara insa a suferi de foame sau a fi nevoita sa consumi preparate dietetice fara niciun gust.
Este regula esentiala. Valabila pe tot parcursul anului, regula spune sa consumi zilnic 10 fructe si legume si este cu atat mai importanta de urmat in luna ianuarie. Prepara un piure sau o spuma de legume, salate de cruditati, compoturi sau supe. Fructele proaspete si legumele nepreparate iti vor oferi doza de vitamine si de fibre necesara organismului pentru a indeparta efectele excesului culinar.
Acest lucru este valabil si pentru supe. Hidratante, reconfortante, lejere si consistente, sunt cel mai bun aliat al tau. De asemenea, iti poti prepara sucuri delicioase de fructe si legume. Portocale, grapefruit si kiwi sunt trei dintre fructele care pe langa gustul lor savuros au avantajul ca iti asigura o doza considerabila de vitamina C, foarte eficienta pentru a te pune in forma. Poti alterna sucul de fructe cu un desert delicios: o salata care include peste 5 sortimente de fructe savuroase.
In incercarea de a obtine un abdomen plat, faci greseala de a elimina din alimentatia ta painea si alte glucide lente. In ciuda ideilor preconcepute, carbohidratii nu te ingrasa, asta daca nu sunt asezonati cu unt, ci iti confera o senzatie de satietate de lunga durata. Astfel vei elimina gustarile dintre mese si nu te vei mai gandi la ciocolata.
Gateste paste, orez, cereale, linte, soia si legume uscate intr-un mod cat mai simplu. Adauga un strop de ulei de masline si multe mirodenii care vor da savoare mancarii tale. Joaca-te cu ierburile aromate si cu condimentele si adauga suc sau sos de rosii pentru un plus de savoare. Orezul poate fi asociat cu curry si sofran, iar pastele poti fi asezonate cu busuioc. In acest fel vei elimina cantitatea de materie grasa, in mod natural.
Este evident ca stomacul tau nu suporta sa mai primeasca curand preparate pline de grasimi. Cruta-l cel putin pentru un timp de friptura si carne cu sos. Adapteaza preparatele pe care le gatesti si modul de a le gati si mananca fara grasimi. Poti opta pentru: gratar, vapori, oala cu aburi, fierte sau gatite la cuptorul cu microunde. Cea mai buna varianta este carnea de pasare sau pestele la gratar.
Secretul este sa nu adaugi nicio materie grasa si astfel mancarea gatita va fi extrem de lejera si cu un continut minim de calorii. Daca ti se pare ca nu are niciun gust, nu ezita sa o asezonezi cu mirodenii si plante aromatice, de preferat proaspete, sau cu un pic de ulei de masline ori suc de lamaie. Evita sa sarezi mancarea mai mult decat este necesar.
Indiferent ce ar fi, nu pierde din vedere ca a manca mai lejer nu inseamna a manca mai putin. A te priva de mancare sau a sari peste mese este cea mai buna cale de a claca si de a te napusti asupra alimentelor grase sau dulci. Continua sa iei intre trei si cinci mese pe zi, bine echilibrate.
Atunci cand te gandesti ce vei manca azi, adu-ti aminte de piramida de alimente care schematizeaza nevoile organismului nostru. La baza ei se afla fructele si legumele pe care le poti manca fara restrictie. Apoi urmeaza produsele pe baza de cereale care furnizeaza energie. Carnea si pestele trbuie consumate in cantitati moderate. Produsele lactate se afla in partea superioara a pirmidei, dar varful ei este reprezentat de produsele grase si dulci. Fiecare masa a ta trebuie sa se bazeze pe aceasta piramida si sa contina 5 elemente.
In sfarsit, pentru a elimina excesul culinar al Sarbatorilor, cea mai buna strategie este sa bei cat mai mult. Apa este idispensabila organismului tau, urmand apoi ceaiul, sucurile naturale sau infuziile. Zilnic trebuie sa bei intre 1,5 si 2 litri de apa, ea fiind necesara organismului tau pentru a drena toxinele.