Surse
Principalele surse sunt: sarea iodata, algele, pestii de apa sarata, fructele de mare, sarea de mare.
Roluri si caracteristici ale iodului
- Intra in compozitia tiroxinei, hormonul care regleaza productia de energie, mentine constanta temperatura corpului, respiratia si tonusul muscular;
- Asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor;
- Ajuta la mentinerea greutatii corporale;
- Serveste, in uzul extern, drept antiseptic pe plagile cutanate, in tratamentul inflamatiilor si al infectiilor.
Note utile
- Suplimentarea iodului trebuie facuta in urma recomadarii medicului si este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza;
- Anumite alimente, precum broccoli, varza si arahidele incetinesc absorbtia iodului de catre tiroida.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro