Invata sa-ti controlezi greutatea!

Viata moderna este asociata frecvent cu excese si obiceiuri daunatoare, precum alimentatia nesanatoasa, lipsa de miscare, fumatul, stresul, abuzul de alcool, de medicamente sau dezechilibrul emotional.
Viata moderna este asociata frecvent cu excese si obiceiuri daunatoare, precum alimentatia nesanatoasa, lipsa de miscare, fumatul, stresul, abuzul de alcool, de medicamente sau dezechilibrul emotional.

Alimentatia s-a schimbat pe parcursul anilor, iar nutritia de azi cuprinde alimente procesate, gustul e potentat cu ajutorul potentiatorilor, plantele sunt modificate genetic pentru a le creste rezistenta la diferite boli si alimentele sunt produse in conditii improprii uneori, ne explica dr. Ciprian Constantin medic specialist "Diabet, Nutritie si Boli Metabolice" la clinica Medicover.

De asemenea, alimentele consumate in ziua de azi au un indice glicemic crescut, contin un numar mai mare de grasimi "rele", saturate si trans, au un continut ridicat de sare si un continut sarac in fibre.


Consecinta unui stil de viata nesanatos: obezitatea


Obezitatea a devenit una dintre cele mai grave probleme de sanatate cu care se confrunta umanitatea. Numai in Romania, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, potrivit OMS.
Statisticile arata ca in ultimii 10 ani a fost inregistrata o crestere alarmanta a numarului de copii supraponderali, peste 40% dintre copiii romani fiind supraponderali.

Cele mai afectate de obezitate sunt persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani, in momentul de fata fiind inregistrati peste 3,5 milioane de obezi, iar dintre acestia doar 10% cer ajutorul unui medic.


Complicatiile obezitatii


Kilogramele in plus ne fac vulnerabili in fata diverselor boli, fiind un factor de risc care favorizeaza dezvoltarea lor. Afectiunile corelate cu obezitatea au pe primul plan diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, dar si afectarea articulara, insuficienta venoasa cronica, insuficienta respiratorie, infertilitatea, apneea in somn, litiaza biliara, insuficienta cardiaca, tromboflebitele.

Dr. Constantin avertizeaza ca obezitatea:
  • creste rata de mortalitate;
  • creste riscul de morbiditate;
  • provoaca dificultati in respiratie, apnee in somn;
  • produce tulburari menstruale;
  • creste riscul de complicatii in sarcina;
  • poate duce la incontinenta urinara;
  • poate produce complicatii psihologice;
  • creste riscul accidentelor vasculare.

Pentru a diminua riscurile asociate cu cresterea in greutate trebuie sa acorzi atentie maxima alimentatiei, sa faci sport cu regularitate si sa scapi de kilogramele in plus care iti pun in pericol sanatatea.


Ce inseamna stil de viata sanatos?


Stilul de viata sanatos este dat de balanta intre alimentatia echilibrata, activitatea fizica si relaxare, ne spune dr. Constantin.

Potrivit specialistului, alimentatia sanatoasa este alimentatia echilibrata din punct de vedere cantitativ si calitativ cu scopul de mentinere a sanatatii, a greutatii ideale si de prevenire a starii de boala.

 

Ce mancam?


Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca proteinele (animale sau vegetale), glucidele, lipidele sau grasimile. "O greseala frecvent intalnita in alimentatie este excluderea grasimilor," ne spune dr. Constantin.  

Grasimile bune sunt grasimile nesaturate (polinesaturate si mononesaturate). Ele se gasesc predominant in uleiurile vegetale, in margarinele tartinabile de calitate, in pestele gras, in nuci si in semintele oleaginoase.

O categorie foarte importanta de grasimi bune o reprezinta grasimile esentiale cunoscute mai mult sub denumirea de Omega 3 si Omega 6.
Omega 3 se gaseste in cantitati semnificative in pestele gras, nuci, ulei de in, ulei de rapita, unele margarine, unele maioneze (care au in compozitie ulei de in sau rapita). Omega 6 se gaseste in cantitate mare in uleiul de floarea soarelui si in produsele care contin acest tip de ulei.

Grasimile pe care trebuie sa le evitam sau sa le includem cat mai putin in alimentatia noastra sunt grasimile saturate si trans. Ele cresc colesterolul sanguin si predispun la aparitia bolilor cardio-vasculare. Acestea se gasesc in prudusele lactate integrale, ciocolata, oua, produse prajite, produse de tip patiserie sau fast-food.


Cum trebuie sa-mi pregatesc hrana?


Metodele de preparare a hranei recomandate de specialist sunt: prospat (crud), gratar, la cuptor, fiert sau in aburi sau fara ulei in tigaie non-aderenta (teflon).


De cate ori pe zi este recomandat sa mananc?


Specialistul recomanda 3 mese principale si 2 gustari. Cantitatea consumata la fiecare masa trebuie sa fie aleasa in functie de nivelul activitatii fizice si de timpul de odihna.



"Sanatate fara greutate": program de nutritie, miscare si consiliere


Sub deviza "Sanatate fara greutate", Medicover a dezvoltat un program pentru consilierea si sustinerea unui stil de viata sanatos. O echipa formata din medici (generalisti, nutritionisti, endocrinologi, diabetologi, cardiologi), psihologi si asistente sustine pacientii cu risc de boli grave sa isi schimbe obiceiurile si comportamentele nesanatoase, printr-o abordare multidisciplinara.

Programul presupune consultatii medicale, analize de laborator, consiliere dietetica (inclusiv meniu personalizat), ancheta alimentara si masuratori, fiind disponibil in 2 variante: de 3 luni si de 6 saptamani. Pentru a alege programul potrivit, este necesar un consult la specialistul in nutritie.