Intoleranța la gluten: simptome și tratament

Mai mult de 55 de boli sunt corelate cu glutenul, proteina găsită în grâu, secară și orz. Se estimează că 99% dintre persoanele care au intoleranța la gluten prezentă în viața lor sau boala celiacă nu sunt diagnosticate niciodată. Te numeri printre acestea? Iată la ce simptome ar trebui să fii atent pentru a-ți da seama dacă intoleranța la gluten te afectează și pe tine!
Cum se manifestă intoleranța la gluten?

1. Probleme digestive, cum ar fi gazele, balonarea, diareea și chiar constipația (constipația este prezentă la copii în special după ce mănâncă gluten)

2. Keratoza pilaris, cunoscută și sub denumirea de piele de găină (tinde să apară ca urmare a deficienței de acizi grași și vitamina A din cauza malabsorbției de grăsime ca urmare a glutenului care afectează intestinul)

3. Oboseală, chiar și după ce sunt consumate alimente care conțin gluten

4.
Diagnosticul unei boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, colita ulcerativă, lupusul, psoriazisul, scleroderma sau scleroza multiplă

5. Simptome neurologice, cum ar fi amețeli

6. Dezechilibre hormonale sau infertilitate inexplicabilă

7. Dureri de cap, migrene

8. Diagnosticul oboselii cronice sau fibromialgiei (acest diagnostic indică faptul că medicul tău nu poate descoperi cauza oboselii sau durerii)

9. Inflamații sau durerea articulațiilor, la nivelul degetelor, genunchilor sau șoldurilor

10.
Afecțiuni ale stării de spirit, cum ar fi anxietatea, depresia și ADD

Cum poate fi depistată intoleranța la gluten?


Cea mai bună modalitate de a determina dacă ai o problemă cu glutenul este eliminarea acestuia din dieta ta timp de 2-3 săptămâni, după care îl poți reintroduce. Glutenul este o proteină foarte mare și poate dura luni sau chiar și ani să dispară complet din organismul tău. Cu cât poți aștepta mai mult înainte de a reintroduce glutenul în dieta ta, cu atât mai bine.
Dacă te simți semnificativ mai bine fără gluten sau dacă te simți mai rău atunci când îl reintroduci în dieta ta, atunci probabil că glutenul reprezintă o problemă pentru tine. Pentru a obține rezultate precise din această metodă de testare, trebuie să elimini glutenul în proporție de 100% din dieta ta.

Cum poți trata intoleranța la gluten?

Eliminarea glutenului într-un procent de 100% din dieta ta înseamnă 100%. Chiar și urmele de gluten din anumite alimente sau medicamente, respectiv suplimente, pot fi suficiente pentru a provoca o reacție imună în corpul tău.
Un articol publicat în 2001 a ajuns la concluzia că, în rândul persoanelor care suferă de boala celiacă sau sunt sensibile la gluten, consumul de gluten a crescut riscul de deces cu 600%.
iulia-mirica