Fosforul

Acest element chimic, care se regaseste in anumite alimente, este absorbit in intestin si se raspandeste in organism sub forma de fosfat. Se depune in oase (85% din aportul de fosfat), sub forma minerala, si in sange, incorporat in substantele organice. Fosforul se distribuie, in mod egal, in toate celulele. In ceea ce priveste cantitatea, este al doilea mineral ca importanta in corp. Marii consumatori de bauturi gazoase ar trebui sa acorde o atentie speciala proprietatilor fosforului, deoarece acest obicei ar putea sta la baza anumitor tulburari de sanatate.
Doza zilnica recomandata: 1000 mg.


Surse
  • Sursele alimentare sunt: fructele uscate, carnea slaba (vita tocata, pui), pestele (somon, cambula), lactatele degresate, broccoli, bobul. Acidul fosforic intra in compozitia bauturilor gazoase in cantitate mare.


Roluri si caracteristici ale fosforului
  • Participa la sinteza celulelor fosfolipidice (cum ar fi lecitina), care transporta grasimile;
  • Asigura carburant energetic pentru organism;
  • Creste rezistenta oaselor, in combinatie cu calciul si asigura cresterea;
  • Intra in constitutia proteinelor nucleice (ADN si ARN);
  • Intra in compozitia mielinei, substanta care "inveleste" nervii;
  • Ajuta functia renala;
  • Contribuie la mentinerea constanta a ritmului cardiac.


Note utile
  • Bauturile gazoase, nelipsite de pe mesele nord-americanilor, fiind chiar preferate uneori laptelui, ca gustare sau desert, contin mari cantitati de acid fosforic care pun in pericol absorbtia calciului.
    Daca sunteti un consumator mare al acestui tip de bauturi, supravegheati-va aportul de calciu;
  • Persoanele care au atins varsta de 40 de ani ar trebui sa stie ca fosforul poate fi eliminat mai greu din organism din cauza scaderii functiei renale; ar fi deci indicat sa-si revizuiasca regimul alimentar pentru a evita efectele dezagreabile ale carentei de calciu;
  • Suplimentarea fosforului nu este recomandabila in mod special, decat daca este prescrisa si urmarita de catre medic.


Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro