Cuvântul japonez „sushi” se referă la orezul asezonat cu diferite condimente, dar nu neapărat va conține și pește. „Acest preparat este realizat prin combinarea orezului cu legume, ouă sau pește crud, dar denumirea lui nu ar trebui să te facă să te aștepți automat la o rețetă cu pește”, spune dr. Malina Malkani, nutriționist.
Este sushi o variantă sănătoasă?
În general sushi este considerat un aliment compatibil cu un meniu sănătos. „Există mai multe metode utilizate pentru a prepara sushi, dar cel mai adesea conține ingrediente precum tonul și somonul, furnizând astfel o doză importantă de proteine și acizi grași de tip Omega-3. Unele sortimente conțin castravete, care este bogat în vitaminele C, K și fibre, avocado, o sursă utilă de grăsimi mononesaturate, alge marine, care conțin iod și fibre sau ghimbir, o sursă importantă de antioxidanți.
Sushi conține toți 3 macronutrienții (carbohidrați, proteine și grăsimi), oferind corpului un combustibil variat”, potrivit dr. Alyssa Pike, nutriționist.
Contează și ce consumi lângă sushi
Pentru a ști dacă alegerea ta îți periclitează silueta sau sănătatea trebuie să te asiguri că și ce comanzi împreună cu sushi este la fel de benefic. „Sushi este adesea însoțit de alte alimente bogate în vitamine și minerale cum ar fi edamame, salatele, algele marine, tempeh, tofu, miso sau legumele fierte la aburi”, explică dr. Malkani. Dacă selectezi una dintre aceste variante pentru a-ți crea o masă completă vei ține sub control pofta de mâncare timp de cel puțin câteva ore.
Nu mânca sushi decât la un restaurant pe care îl știi foarte bine
Atunci când consumi pește crud riști o infecție cu Salmonella sau Vibrio vulnificus, precum și cu alți paraziți intestinali. „În momentul în care peștele crud este congelat timp de cel puțin 3 zile majoritatea paraziților sunt eliminați, dar nu trebuie să comanzi acest preparat decât de la un restaurant cu o reputație foarte bună.
Alege cu atenție un local care folosește ingrediente proaspete, de calitate și care respectă standardele de igienă pentru a evita problemele digestive. Poți încerca inclusiv să faci sushi acasă pentru a reduce riscurile”, recomandă dr. Malkani.
Alege peștele cu un conținut redus de mercur
Unul dintre principalele motive pentru care apare foarte des întrebarea dacă sushi este cu adevărat sănătos este legat de mercurul din pește. Într-adevăr, există riscul să consumi prea mult mercur dacă vei comanda foarte des sushi, dar depinde și ce alegi. „Poți limita riscurile evitând macroul, tonul, rechinul, peștele spadă și alegând somonul, creveții și codul. Femeile însărcinate trebuie să evite complet peștele crud de orice tip”, recomandă dr.
Pike.
Folosește sosul de soia cu măsură
Sosul de soia are mult sodiu, așa că nu este recomandat să pui foarte mult când servești sushi. Doar o lingură conține 1.000mg de sodiu. Mai bine limitează-te la o linguriță de sos de soia sau alege o variantă cu mai puțină sare. Vei evita balonarea și retenția de apă.
Cum rămâne cu orezul?
Dacă ești atent la cantitatea de carbohidrați pe care o consumi probabil că devii prudent când te gândești la conținutul ridicat de orez din sushi. Evită fluctuațiile de glicemie și redu riscul de diabet optând pentru orezul brun sau sălbatic. Poți întreba la restaurant dacă se poate face această modificare sau poți încerca să prepari acasă o variantă de sushi cu un plus de fibre și nutrienți.
Experimentează și cu orezul roșu sau negru din când în când.