Care este motivul pentru care este nerecomandată menta pentru bărbați?
Menta este apreciată pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, datorate în mare parte proprietăților antimicrobiene și antioxidante ale plantei. Însă există și efecte secundare care pot apărea. Iată câteva dintre acestea!
Au fost efectuate studii pe șoareci de laborator, ajungându-se la concluzia că menta afectează sistemul reproductiv. Un studiu publicat în jurnalul Urology în 2005 a încercat să afle dacă ceaiul de mentă provoacă efecte adverse asupra stării hormonale la șoarecii de sex masculin.
Rezultatele au arătat că hormonul care stimulează foliculul și hormonul luteinizant au înregistrat valori crescute, pe când nivelul testosteronului a scăzut. Ulterior, au fost realizate studii și pe subiecți umani. Un studiu publicat în mai 2017 a examinat consumul a două cești de ceai de mentă timp de 5 zile, în timpul fazei foliculare a ciclului menstrual în rândul femeilor cu hirsutism. Rezultatele din acest studiu au fost similare celor din studiul anterior, ceea ce înseamnă că a existat o creștere a nivelului hormonilor feminini și o scădere a hormonilor masculini, cum ar fi testosteronul.
Hirsutismul este o afecțiune cauzată fie de nivelul oscilant al testosteronului, fie de sensibilitatea foliculară la androgeni, iar cercetătorii sunt de părere că menta este benefică pentru femeile care suferă de hirsutism. Ce efect are menta asupra nivelului testosteronului?
Testosteronul este un hormon esențial prezent în organismul masculin, care joacă un rol vital în viața intimă a bărbaților. Dacă un bărbat are un nivel scăzut al testosteronului, atunci funcția sa erectilă poate fi compromisă. O școală de medicină din Turcia a realizat un studiu pentru a determina cum afectează consumul de mentă nivelul de testosteron din organism.
După finalizarea studiului, cercetătorii au constatat că ingredientele active regăsite în mentă au crescut cantitatea hormonului luteinizant și hormonului de stimulare a foliculului, însă cantitatea totală de testosteron din organism a scăzut semnificativ. Astfel, s-a ajuns la concluzia că menta poate scădea nivelul seric al testosteronului din organism, ceea ce poate duce la disfuncții sexuale, cum ar fi disfuncția erectilă. Un studiu mai recent a examinat efectele diferitelor doze de extract de mentă asupra sănătății reproductive a șoarecilor de laborator masculi.
Cercetătorii au descoperit că menta are un impact negativ asupra nivelului seric de testosteron și numărului de spermatozoizi. Cu toate acestea, modificările au fost nesemnificative din punct de vedere statistic și nu au afectat fertilitatea șobolanilor. Menta nu duce la infertilitate masculină atunci când este consumată în doze normale.