Seminţele de chia au un conţinut bogat în fibre, acizi graşi omega-3 (scad colesterolul rău), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan).
Beneficiile seminţelor de chia
1. Alungă poftele culinare şi previn depunerile de grăsime
Dr. Oz recomandă consumul a 2 linguri cu seminţe de chia la micul dejun, deoarece ajută la un control mai bun al glicemiei şi au rolul de a alunga poftele culinare. Astfel, vei rezista mai uşor în faţa tentaţiilor culinare. Datorită conţinutului bogat în fibre solubile, seminţele de chia conferă o senzaţie de saţietate, reglează nivelul glicemiei, scad colesterolul rău şi împiedică absorbţia grăsimilor.
Amestecă două linguri cu seminţe de chia într-un pahar cu apă şi bea-l dimineaţa, la micul dejun.
2. Te ajută să ai un somn odihnitor
Aceste mici seminţe conţin triptofan, o substanţă care determină creşterea nivelului de melatonină şi serotonină. Acest lucru te va ajuta să ai un somn odihnitor şi să te trezeşti plină de energie dimineaţa. Triptofanul se mai regăseşte în carnea de curcan, însă seminţele de chia au o cantitate dublă. Astfel că ai nevoie de 2-3 linguri de seminţe de chia pentru a-ţi îmbunătăţi somnul.
3. Redau strălucirea părului
Datorită conţinutul bogat în proteine complete, seminţele de chia au grijă de sănătatea părului tău, redându-i strălucirea şi vitalitatea.
4. Sunt o sursă excelentă de energie şi previn inflamaţiile în corp
Datorită conţinutului bogat în proteine de calitate, acizi graşi omega-3 şi multitudinea de vitamine şi minerale, seminţele de chia furnizează energie pe tot parcursul zilei şi previn inflamaţiile în corp. Consumă zilnic 2 linguri cu seminţe de chia în diverse preparate.
5. Perfecte pentru exfolierea tenului
Poţi să prepari un scrub perfect din seminţe de chia pentru a exfolia tenul de celulele moarte. Amestecă 2 linguri de seminţe de chia cu 1/2 cană cu ulei de măsline/cocos şi 1 linguriţă cu zeamă de lămâie. Lasă amestecul să stea puţin pentru a obţine o consistenţă gelatinoasă.
Trucuri ca să incluzi seminţele de chia în alimentaţia ta
- în smoothie-uri. Citeşte articolul: Smoothie cu cătină, ghimbir şi seminţe de chia
- peste salatele de crudităţi
- în limonadă sau cu suc de portocale pentru un efect remineralizant
- peste cerealele integrale de la micul dejun
- în orice produs copt, cum ar fi pâinea, checul sau brioşele
- ca să faci budincă. Citeşte articolul: Cum să faci o budincă sănătoasă fără lapte de vacă şi amidon şi Budincă de chia cu lapte de nucă
- ca să faci icre vegetale se amestecă seminţele de chia cu ceapă, ulei de măsline, apă, sare şi lămâie
- ca să faci gem proaspăt din orice fruct, pune-l în robotul de bucătărie împreună cu 1-2 linguri de seminţe de chia şi puţină miere de albine (după preferinţă). Seminţele vor absorbi sucul din fructe şi vei obţine o pastă cu o consistenţă de gem.