Dr. Oz: 8 reguli de alimentaţie care-ţi redau pofta de viaţă şi energia

Lipsa de energie şi oboseala sunt două dintre cele mai frecvente simptome cu care se confruntă majoritatea persoanelor, mai ales în această perioadă. Descoperă cum să-ţi ajuţi organismul şi să alungi oboseala!

Lipsa de energie și oboseala sunt două dintre cele mai frecvente simptome cu care se confruntă majoritatea persoanelor, mai ales în această perioadă. Descoperă cum să-ți ajuți organismul și să alungi oboseala!

 

Pe lângă starea generală de oboseală și lipsă de energie, organismul nostru este destul de vulnerabil și în fața răcelilor și a infecțiilor respiratorii care își fac apariția în acest sezon de tranziție de la rece la cald. Ca să-ți ajuți organismul să facă față acestor solicitări, Dr. Oz recomandă câteva reguli de alimentație care au rolul de a întări organismul și de a-l ajuta să se refacă după o iarnă geroasă. 

Iată cum poți să-ți ajuți organismul și să nu mai fii mereu obosită:

 

1. Încearcă să nu combini alimente cu gluten cu cele care au fier

 

Dr. Oz susține că mai mult de 25% din populația din întreaga lume suferă de intoleranță la gluten, fără să conștientizeze acest lucru. Ca să îți dai seama dacă ai sau nu intoleranță la gluten, Dr. Oz îți propune să răspunzi la oîntrebare simplă: "Cum te simți după ce ai luat masa?" Dacă ai constatat că ești balonată, ai gaze intestinale și ai foarte des probleme cu constipația în loc să fii energică atunci ar fi momentul să pui în aplicare această regulă , deoarece este foarte posibil să ai intoleranță la gluten.

 

Glutenul declanșează inflamații la nivelul inestinului, împiedicând astfel absorbția nutrienților necesari pentru funcționarea organismului. Fierul este un mineral esențial, deoarece este responsabil cu transportarea oxigenului în țesuturi, însă absorbția lui este afectată atunci când este asociat cu glutenul. Rezultatul: oboseala care survine în lipsa unei absorbții eficiente a fierului.

 

Cele mai bune soluții ca să eviți această problemă este evitarea alimentelor cu gluten sau combinarea alimentelor care conțin fier cu cele care au vitamina C (portocale, pătrunjel, broccoli, ardei, căpșuni, lămâi, varză de Bruxelles). Vitamina C favorizează absorbția fierului.

 

Ce presupune o dietă fără gluten? Ca să nu mai prezinţi simptome deranjante trebuie să elimini din alimentaţia ta:

  • biscuiţii
  • covrigeii
  • pâinea
  • produsele de patiserie
  • pastele din grâu
  • cereale precum grâu, secară, orz
  • prăjituri
  • fursecuri
  • plăcinte
  • dressing-uri care au făină.

 

2. Nu uita de iod!

 

Iodul este un mineral esențial pentru glanda tiroidă, iar în lipsa lui te vei confrunta cu o energie scăzută, fluctuații mari ale greutății corporale, dar și cu căderea părului.

Așadar, dacă ai constatat aceste probleme nu trebuie să mărești consumul de sare, ci să te asiguri că ai ales un produs de calitate. Poți să optezi pentru sarea de mare care conține în mod natural o cantitate de iod necesară pentru funcționarea glandei tiroide. De asemenea, o altă recomandarea ar fi aceea de a te programa la un consult endocrinologic pentru a verifica dacă glanda tiroidă funcționează normal.

 

3.  Ai grijă de ficatul tău!

 

Ficatul este un alt organ care ne poate da o stare de oboseală atunci când nu funcționează bine. Alimentația de tip fast-food, prăjelile, sucurile carbogazoase și tutunul sunt câteva dintre cele mai periculoase alegeri care îngreunează funcțiile ficatului de a elimina eficient toxinele. Rezultatul: oboseala și lipsa totală de energie.Cel mai bun remediu pentru ficat este ceaiul de păpădie. Consumă zilnic câte două cești cu ceai de păpădie care are rolul de a stimula eliminarea toxinelor din ficat.

 

4. Testosteronul este esențial și pentru femei

 

Chiar dacă este asociat cu specia masculină, testosteronul este esențial și pentru femei atun ci când vorbim despre energie.Potrivit celebrului Dr. Oz, un nivel scăzut de testosteron afectează atât femeile cât și bărbații, scăzând nivelul de energie, pofta de sex, dar și capacitatea de concetrare și gândire.

Stresul este cel care determină scăderea nivelului de testosteron, prin urmare Dr. Oz propune ca măcar 10 minute pe zi să faci exerciții de respirație, meditație și yoga.

 

5. Statinele reduc colesterolul, dar și energia

 

Potrivit unui studiu recent realizat și apărut în Journal of the American Medical Association a arătat că tratamentele hipoglicemiante cu statine scad colesterolul rău, dar și nivelul de energie. Cea mai bună soluție este nu aceea de a întrerupe tratamentul, ci de a adăugă zilnic câte 100 miligrame de coenzima Q10 pentru a contracara acest efect nedorit al statinelor, recomandă Dr. Oz.

 

6. Unele medicamente pentru arsuri stomacale îți pot fura energie

 

Este vorba despre inhibitorii de pompă de protoni Prevacid, Nexium și Prilosec, avertizează Dr. Oz care spune că persoanele care iau aceste medicamente mai mult de trei luni se pot confrunta cu o scădere a nivelului de magneziu. Acest lucru cauzează lipsa de energie și o stare permanentă de oboseală. Soluția constă în administrarea zilnică de 400 miligrame de magneziu pentru a contracara acest efect.

 

7. Pastilele contraceptive scad testosteronul și energia

 

Administarea anticoncepționalelor cauzează scăderea testosteronului și implicit a energiei.

De asemenea, Dr. Oz avertizează că aceste pastile conțin progestin, o formă sintetică a hormonului progesteron și care a fost asociată cu numeroase probleme de sănătate în cazul femeilor. Soluția lui Dr. Oz este înlocuirea pastilelor cu plasturii contraceptivi sau cu dispozitivele intrauterine cu eliberare hormonală.

 

8. Ferește-te de sucurile din comerț!

 

Sucurile carbogazoase sau ceaiurile îndulcite cu zahăr rafinat îți dau energie 30 de minute, după care te moleșesc de tot. Un efect nu tocmai bun atunci când vrei să ai energie toată ziua. Soluția nu este aceea de a consuma mai mult zahăr, ci de a îndulci ceaiurile sau limonada cu extract de stevia. Poți să folosești și miere naturală, dar în cantități moderate.