Cum aproximezi ce înseamnă o porţie normală de paste pentru a ştii cu siguranţă că nu exagerezi cu mâncarea? Foloseşte acest ghid util care te ajută să determini foarte uşor şi rapid ce înseamnă o porţie de paste, carne, lactate, fructe sau orice alt preparat pe care-l consumi. Mâinile tale sunt cel mai bun indicator al porţiilor de mâncare pe care este bine să le consumi. Vezi cum te poţi ajuta de aceste trucuri simple!
1. Palma îţi spune câtă carne să mănânci
O porţie normală de carne are 250 de grame. Ca să o măsori repede din priviri, priveşte-ţi palma şi ia în considerare dimensiunea palmei, fără degete. Cât de mare ai palma, atât de multă carne poţi să consumi ca să te limitezi la o porţie.
2. Pumnul îţi spune câte paste să mănânci
Ca să-ţi dai seama ce înseamnă o porţie normală de paste, trebuie să le măsori în funcţie de pumnul tău. Astfel că pastele, orezul sau alte cereale pe care le pui în farfurie trebuie să fie de dimensiunea pumnului tău ca să ştii că ai o porţie normală.
3. Degetul mare îţi spune câtă brânză şi grăsimi să mănânci
O porţie de brânză se determină ţinând cont de dimensiunea degetului mare.
De asemenea, o porţie de unt, maioneză, ulei, unt de arahide se determină ţinând cont de vârful degetului mare. O porţie obişnuită nu trebuie să depăşească dimensiunea vârfului de deget, care înseamnă aproximativ o linguriţă.
4. O gustare = o mână plină
Gustările le poţi măsura în funcţie de cât încape în mâna ta. O mână de migdale înseamnă o porţie, de exemplu.
5. O porţie de fructe = o minge de tenis
Este recomandat să consumi zilnic între 2 şi 4 porţii de fructe. Ca să nu mănânci prea multe fructe fără să-ţi dai seama, ţine cont că o porţie de fructe are dimensiunea unei mingi de tenis.