Dulciurile pot fi o tentație foarte dificil de evitat, mai ales dacă ești stresată, obosită sau nu ai timp să gătești. Însă consumul ridicat de zahăr poate provoca migrene, epuizare și o stare de irascibilitate.
Eliminarea bruscă a dulciurilor din dietă este foarte dificilă, iar micile „rătăciri” în care mai guști o bomboană îți pot provoca emoții negative. De aceea cel mai bine este să te ocupi și de restul meniului ca să-ți fie mai ușor să scapi de dependența de dulciuri.
Iată cum trebuie să procedezi pentru a renunța la dulciuri:
1. Consumă grăsimi sănătoase
Credeai că dacă alegi prăjituri sau fursecuri care au un conținut redus de grăsimi ești în siguranță? Ei bine, pentru reducerea grăsimilor se adaugă și mai mult zahăr. În consecință produsele care sunt promovate pentru conținutul redus de grăsimi sunt primele pe care trebuie să le elimini din dieta ta.
Organismul are nevoie de grăsimi pentru a putea transforma alimentele consumate în energie.
Tot grăsimile diminuează apetitul și măresc intervalul dintre mese, favorizând remodelarea siluetei. Pentru a scăpa de dependența de dulciuri trebuie să incluzi grăsimi sănătoase la toate mesele. Astfel nu îți va mai fi poftă tot timpul de bomboane și vei putea trece liniștită pe lângă prăjiturile glazurate.Consumă 4 pătrățele de ciocolată neagră ca gustare sau o lingură de unt de arahide cu mure.
2. Nu uita de legumele dulci
Legumele și condimentele cu gust dulce te vor ajuta să uiți de produsele cu mult zahăr adăugat. În loc să te concentrezi asupra cremelor care lipsesc, regăsește aromele și savoarea legumelor.
Consumă ardei gras roșu la micul dejun pentru a reduce pofta de dulce pe parcursul întregii zile. La masa de prânz alege o salată cu morcovi, sfeclă, porumb fiert și cartofi dulci. Pentru gustarea de după-amiază fă o salată de roșii cu brânză, iar seara amestecă semințe de floarea soarelui, cuburi de carne de pui la grătar, rondele de țelină, dovlecel și castravete.
3. Ai grijă la stres
De multe ori ți s-a întâmplat să vii acasă după o zi epuizantă la serviciu și să deschizi un pachet de fursecuri pentru a te calma? Este esențial să eviți astfel de momente care îți periclitează atât silueta, cât și nivelul de energie. Dacă te trezești înconjurată de ambalaje de bomboane este momentul să iei măsuri.
Chiar dacă pe moment te vei simți bine, mâncatul pe fond emoțional te predispune la probleme de sănătate și creează sentimentul de vinovăție.
Pentru a renunța la dulciuri cel mai bine este să nu te expui tentațiilor. Nu păstra dulciuri în casă, mai ales în perioadele stresante. S-ar putea să nu ai aceeași voință în fiecare zi și este mai ușor să renunți la dulciuri dacă nu le vezi tot timpul în preajma ta.
4. Nu folosi îndulcitori artificiali
Poate te-ai gândit că cel mai simplu ar fi să înlocuiești zahărul cu îndulcitori și să te bucuri în continuare de același gust? Ei bine, această variantă nu funcționează în practică.
Potrivit studiilor de specialitate îndulcitorii artificiali, de exemplu aspartamul, cresc riscul de obezitate, afecțiuni renale și hipertensiune.
„Îndulcitorii artificiali modifică felul în care percepi gustul. Vei avea nevoie de cantități din ce în ce mai mari pentru a te simți bine, iar pofta de dulce crește constant.
Simți gustul dulce, dar organismul nu primește calorii deloc, iar acest lucru modifică reacțiile corpului tău și poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv”, explică dr. Marie Savard, sepcialist nutriționist.
5. Ai răbdare
Acceptă faptul că nu vei putea avea imediat o dietă perfectă. Vei comite abateri de la regula „fără dulciuri”, dar asta nu înseamnă că ai dat greș. Ai nevoie de o perioadă de adaptare, în care te vei obișnui din nou cu gusturile naturale și savoarea alimentelor neprocesate. Între timp, gândește-te că, de fiecare dată când alegi o alternativă sănătoasă la o bomboană sau o prăjitură, renunți și la niște calorii care se pot transforma în centimetri în plus.
Încearcă tot timpul să-ți îmbunătățești dieta iar rezultatele nu se vor lăsa așteptate!