Gustul ușor dulceag și aroma asemănătoare cu a nucilor plasează ovăzul în topul alegerilor când vine vorba despre cereale integrale. Multe persoane s-au obișnuit să consume terci de ovăz când simt nevoia de un răsfăț culinar care nu le pune în pericol silueta. Acest preparat este ideal pentru a-ți începe ziua cu multă energie, fără să-ți faci griji din cauza tentațiilor culinare sau a microbilor care pândesc la tot pasul. Nu te gândi că te vei plictisi de clasicul terci de ovăz pentru că poți varia mereu ingredientele utilizate pentru a obține un gust diferit. Poți folosi felii de mere, pere, mango, pepene galben sau banane, nuci, semințe, unt de arahide și diferite condimente cum sunt scorțișoara, nucșoara, ghimbirul, anasonul stelat sau cuișoarele.
Iată de ce ar trebui să consumi terci de ovăz în fiecare dimineață, imediat ce te-ai trezit:
1. Îți vei proteja organismul împotriva afecțiunilor cronice
Datorită capacității de a diminua nivelul colesterolului, terciul de ovăz este rețeta ideală care îți protejează inima și elimină colesterolul depus pe pereții arterelor. În acest mod vei reduce riscul de hipertensiune, afecțiuni cardiovasculare și insuficiență cardiacă.
De asemenea, ovăzul conține compuși care au un puternic efect antioxidant, prevenind apariția tumorilor și proliferarea celulelor maligne.
2. Vei diminua poftele alimentare
Fibrele solubile din componența ovăzului fac digestia mai lentă și întârzie momentul în care stomacul devine iar gol. Datorită încetinirii digestiei nu vei avea probleme cu pofta de mâncare apărută pe neașteptate și nici nu vei ceda de fiecare dată când vezi gogoși, bomboane sau chips-uri în imediata apropiere. Glicemia va fi stabilizată și vei avea multă energie toată ziua, fără să simți nevoia să bei constant ceva care conține cafeină pentru a fi în formă. În loc să faci excese și să-ți spui că totul este în regulă mai bine alege terciul de ovăz și nu vei avea nevoie de foarte multă voință pentru a spune „nu” când ți se oferă alimente care nu se încadrează în opțiunile sănătoase care îți protejează silueta.
3. Vei da un impuls pozitiv sistemului imunitar
Beta-glucanul din ovăz stimulează activitatea celulelor care luptă împotriva infecțiilor. În plus, ovăzul conține seleniu și zinc, doi nutrienți importanți care combat infecțiile și cresc rezistența organismului în fața microbilor.
Terciul de ovăz este potrivit pentru a preveni gripa și răceala în orice sezon, precum și pentru a reduce perioada de recuperare în cazul în care ai răcit deja.
De asemenea, îmbunătățește digestia și te protejează de toxiinfecțiile alimentare cauzate de viruși sau microbi. Nu va trebui să-ți faci mereu griji dacă cineva strănută sau tușește lângă tine pentru că meniul pe care îl alegi funcționează ca un remediu puternic în fiecare zi.
4. Vei menține o doză constantă de energie
Deși vitaminele din complexul B nu îți dau direct energie pentru că numai proteinele, carbohidrații și grăsimile pot face acest lucru, au un rol fundamental pentru metabolizarea alimentelor consumate. Aceste vitamine ajută organismul să valorifice în mod eficient energia conținută de restul alimentelor din meniul tău, astfel încât toate caloriile pe care le consumi vor deveni noi surse de rezistență la efort. Ovăzul conține și fier, mineralul care asigură oxigenarea optimă a sângelui, prevenind anemia.
Magneziul din componența fulgilor de ovăz menține funcțiile mușchilor și ale terminațiilor nervoase, crescând rezistența fizică. Dacă plănuiești să faci antrenamente mai lungi la sală sau să încerci o serie de exerciții complexe terciul de ovăz este alegerea potrivită pentru a arde mai multe calorii fără să te epuizezi.