Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa prepari singura lapte de soia, orez sau migdale fara aditivi alimentari. Pregatita sa gusti?
Daca te numeri printre persoanele care sufera de intoleranta la lactoza sau daca urmezi un regim alimentar vegetarian optiunea cea mai buna este sa inveti sa faci acasa lapte din soia, migdale sau orez pentru a evita aditivii alimentari pe care-i gasesti in laptele vegetal cumparat. Si bineinteles, in functie de gusturi poti sa folosesti diverse ingrediente pentru a-l aroma: vanilie, cacao, miere de albine sau un fruct preferat.
"Spre deosebire de laptele de origine animala, laptele vegetal nu contine cazeina, grasimi animale sau lactoza, ci grasimi de origine vegetala, nesaturate", adauga prof.
Singurul dezavantaj al laptelui vegetal il constituie cantitatea scazuta sau chiar lipsa de calciu. De regula, laptele vegetal din comert este imbogatit cu calciu, insa pe langa acest mineral el mai contine coloranti si alti aditivi alimentari. Asa ca ar fi de preferat sa-l preparam acasa si sa compensam cu alte alimente bogate in calciu.
Cum prepari laptele de soia in casa?
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: boabe de soia cu precizarea ca nu sunt modificate genetic, apa si arome (vanilie, cacao, zahar brun, miere in functie de preferinta). Modul de preparare al laptelui este foarte simplu: se pun boabele de soia (1 cana) intr-un bol si se acopera cu apa, lasandu-se la inmuiat de seara pana dimineata.
Acum ai la indemana doua optiuni: poti sa strecori laptele inainte de a-l pune la fiert sau poti sa faci acest lucru la final dupa ce este luat de pe foc. Tine minte ca pentru a-l strecura bine, tifonul este cel mai indicat. Perioada de fierbere: maxim 20 de minute impreuna cu aromele preferate, amestecand din cand in cand si indepartand spuma care se formeaza la suprafata.
E simplu, nu-i asa? Si daca mai punem la socoteala faptul ca este fara aditivi alimentari si din soia care nu este modificata genetic sanatatea noastra nu va avea decat de castigat. Prof. dr. Mencinicopschi avertizeaza consumatorii sa fie atenti asupra laptelui vegetal din comert, care poate fi fabricat din soia modificata genetic. "Daca acesta este bio sau eco, inseamna ca nu provine din soia modificata genetic", precizeaza specialistul.
Studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveala puterea acestui aliment: reduce nivelul colesterolului rau; reduce hipertensiunea arteriala; impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in anumite zone ale corpului; mentine densitatea osoasa; usureaza simptomele menopauzei; intareste sistemul imunitar; controleaza nivelul glicemiei la diabetici; reduce inflamatiile.