Cum să mănânci sănătos când ieși în oraș – 5 cele mai bune sfaturi

Dacă vrei să mănânci sănătos nu înseamnă că trebuie să stai mereu în casă și să gătești. Descoperă ce poți face pentru a te menține în formă și când ieși în oraș.
Unul dintre principalele dezavantaje ale meniurilor sănătoase, cu un număr redus de calorii, este impresia că nu mai poți ieși deloc cu prietenii. Ajungi să eviți orice restaurant și îți găsești mereu câte o scuză pentru a nu merge la întâlnirile din astfel de locuri. În timp o astfel de strategie ar putea avea efecte negative deoarece îți vor lipsi momentele în care discutai și râdeai la masă alături de prieteni sau cunoscuți. Potrivit specialiștilor nu este nevoie să îți impui astfel de restricții, trebuie să înveți să nu te mai temi de calorii. Mai important este să înveți să interpretezi semnalele transmise de propriul organism și să poți merge în orice loc fără să te gândești de la început că îți vei compromite dieta. 
 
„Evită abordările extreme. În general, femeile care urmează o dietă au impresia că lumea se împarte doar în cele două variante opuse. Ori respectă cu strictețe dieta și nu se abat niciodată de la ea, ori dacă acceptă să meargă la un restaurant consideră că pot să renunțe complet la ea și comandă burgeri sau prăjituri fără să se gâmdească la consecințe.
Mai mult contează echilibrul emoțional și să nu vezi mâncarea drept ceva ce te poate face să te simți vinovată”
, explică dr. Laura Lea, specialist nutriționist. Nu încerca să folosești mâncarea pentru a controla problemele de altă natură. Stresul, orele suplimentare de lucru sau oboseala resimțită la sfârșitul săptămânii nu vor dispărea dacă te înfometezi, dar nici dacă faci excese alimentare. Trebuie să menții un echilibru din punct de vedere al nutrienților pentru a da organismului șansa să se refacă. 
 
„Nu poți trăi într-o stare permanentă de tensiune, în care încerci tot timpul să eviți ocaziile în care ai putea fi aproape de feluri de mâncare hipercalorice. În cele din urmă va trebui să înveți să reziști chiar și când sunt lângă tine. Abordarea pozitivă și  bucuria pe care ți-o dau întâlnirile cu prietenii sau colegii de serviciu te vor ajuta să alegi alimentele potrivite chiar și la restaurant. Ai încredere în tine”, spune dr. Lea.

 
Iată cum poți să mănânci sănătos când ieși în oraș:

 
1. Nu pleca înfometată

Ia o gustare consistentă pentru a te asigura că nu vei comanda trei feluri de mâncare. Dacă ții apetitul sub control sunt mult mai puține șanse de a face un exces.
Chiar dacă trebuie să dedici timp ținutei și machiajului când ieși în oraș, nu uita să iei o gustare. În acest fel vei preveni rotunjimile inestetice și nu va trebui să petreci ore în plus la sală pentru a-ți reveni. Savurează o jumătate de măr tăiat felii cu un iaurt grecesc. De asemenea, feliile de banană combinate cu unt de arahide vor diminua pofta de dulce. Poți încerca și morcovi cruzi cu humus sau un ou fiert cu sare și puțin suc de lămâie. 

 
2. Creează combinația potrivită

În cadrul unei mese ai nevoie de proteine, grăsimi sănătoase și fibre. Studiază meniul cu atenție și găsește un preparat care include toate aceste 3 elemente. În acest fel te asiguri că nu îți va fi foame prea curând, iar bomboanele din jur nu vor fi irezistibile.
„Corpul tău are nevoie de această combinație de elemente nutritive pentru a funcționa optim. Dacă un preparat din meniu întrunește cerințele, dar are și zahăr sau carbohidrați, nu te stresa. Poți face această excepție fără să te simți vinovată”, comsideră dr. Lea.

 
3. Acordă atenție aperitivelor

Aperitivele sunt un mod distractiv de a gusta mai multe lucruri, atunci când comanzi două platouri și le împarți cu prietenii. Avantajul este că nu va trebui să mănânci singură o porție și poți încerca preparate noi.
În plus, aperitivele de regulă conțin și legume, având mai puține calorii decât un fel de mâncare principal.

 
4. Fă-ți poftele din când în când

„Mâncarea nu este inamicul tău, ci trebuie să te gândești la alimente ca la un instrument care te poate ajuta să obții silueta pe care ți-o dorești. Nu încerca tot timpul să uiți că există alimentele tale preferate, cum ar fi prăjiturile sau gogoșile pentru că la un moment dat nu vei mai putea să te abții și excesul de calorii va fi mult mai grav. Mai bine gustă din ele la intervale și te vei simți mai bine fără să te îngrași. Iartă-ți micile abateri și învață să te apreciezi”, recomandă dr. Lea.

 
5. Nu ignora felul în care te simți

De fiecare dată când alegi un aliment îți acorzi o nouă șansă. Nu trebuie să rămâi cu gândul la excesul de săptămâna trecută sau să crezi că nu ai niciun control asupra propriului corp. Întotdeauna poți lua o decizie mai inspirată.
„Întreabă-te cum te vei simți dacă vei gusta din prăjitura cu ciocolată și, dacă decizi să o comanzi, bucură-te de gust și continuă cu o dietă sănătoasă a doua zi.
Nu folosi o simplă abatere drept scuză pentru 3 săptămâni de excese. Te poți opri la o singură prăjitură, totul depinde de tine”
, spune dr. Lea. O masă gustoasă în oraș nu te împiedică să mănânci sănătos în continuare și nu trebuie să te învinovățești pentru răsfățurile culinare ocazionale.