Cum sa mananci ca sa nu te ingrasi de Paste

Pe toti ne asteapta o perioada plina de delicatese din punct de vedere culinar. Multe dintre noi se gandesc cu jind la cozonaci, pasca, miel sau oua rosii, preparate pe care sunt convinse ca nu le pot consuma, pentru ca sunt la cura de slabire.

Pe toti ne asteapta o perioada plina de delicatese din punct de vedere culinar. Multe dintre noi se gandesc cu jind la cozonaci, pasca, miel sau oua rosii, preparate pe care sunt convinse ca nu le pot consuma, pentru ca sunt la cura de slabire. Doctorul Gabriela Man, cea care a lansat gama de produse "Slabesti mancand", nu numai ca demonteaza acest mit, dar te si ajuta sa-ti creezi un meniu cu de toate pentru Pastele din acest an. Despre cum si ce sa mananci ca sa nu te ingrasi, intr-un interviu in exclusivitate pentru Eva.ro.

Se apropie Pastele. Care sunt sfaturile pe care le puteti da cititoarelor Eva referitor la ce si cum sa manance?

Pentru cei care au ales alimentatia bazata pe indici glicemici, ca si stil de viata, sarbatorile nu reprezinta o amenintare pentru silueta. Practic, majoritatea preparatelor culinare pot fi adaptate la acest stil de viata.


Iata insa care sunt directiile generale:

  • Sa consume o paine bogata in fibre si proteine, cum este painea "Slabesti Mancand";
  • Sa prepare prajiturile cu fructoza sau alt inlocuitor de zahar (daca nu agreeaza consumul fructozei din diverse motive) si sa inlocuiasca faina alba din reteta prajiturilor cu produsul pentru dieta;
  • Ca si garnituri, la traditionala friptura de miel pot fi preparate: orez basmati, simplu sau in amestec cu orezul salbatic. De asemenea, el poate fi consumat si in asociere cu legume permise sub forma gatita: dovlecei, ciuperci, vinete, piure de conopida, varza calita, paste facute in casa din acelasi produs.
  • Sa consume salate din legume proaspete drese cu uleiuri extravirgine, iar ideal ar fi sa adauge la aceste salate si diverse seminte crude (neprajite), precum cele de la floarea soarelui si dovleac;
  • Este preferabil sa inceapa mesele cu o salata de cruditati;
  • Pot consuma vin alb sau rosu, sec sau demisec, simplu sau spumant, sau chiar sampanie;
  • Traditionala salata de boeuf poate fi trecuta la capitolul abateri.
    Daca respecta cea mai mare parte din regulile combinarii indicilor glicemici, faptul ca vor manca o portie salata de boeuf nu va fi insa o problema foarte mare.

Sunt in timpul unei cure de slabire, dar vine Pastele. Ce fac, mananc sau merg mai departe cu regimul dat de nutritionist?

Daca regimul indicat de nutritionist e intens hipocaloric, organismul va profita de perioada sarbatorilor ca sa isi faca rezerve, traduse prin acei "colacei" de grasime. Daca dieta a fost pe baza de indici glicemici, putem trece pe regimul de intretinere, adica respectam doar regulile de combinare a alimentelor fara sa tinem o dieta stricta si aceasta ne va permite pastrarea greutatii obtinute in cura de slabire. In general, eu nu agreez ideea de cura de slabire in perioada sarbatorilor. Celor care au urmat o dieta recomandata de nutritionist, le recomand sa ceara si sfatul specialistului in cauza.

Ne-ati putea trasa cateva linii ale unui meniu de Paste in care sa intre produsele traditionale, care sa nu ne afecteze greutatea?

  • Ouale rosii;
  • Salata de cruditati plus/minus carne de pui sau de curcan, cu maioneza sau un alt dressing;
  • Snitele de pui sau peste, preparate cu premixul ideal pentru silueta;
  • Rulouri de somon fume, ciuperci pane, cascaval;
  • Friptura de miel cu garnitura, care poate include piure de conopida sau orez cu ciuperci; salata cu rosii, catraveti, ceapa verde, usturoi verde, ridichi si salata verde;
  • Vin rosu, sec sau demisec;
  • Cozonac, pasca preparate cu faina speciala;
  • Tort diplomat cu fructe - capsuni, afine, zmeura, orice fruct din lista indici glicemici scazuti - cu blat preparat din aceeasi faina;
  • Sampanie sau vin, alb sau rose, demisec.


Din ce sunt fabricate produsele pe care le promovati?

Aceste produse contin faina integrala de grau, la care am asociat fibre si proteine vegetale. Am obtinut un efect scazut asupra glicemiei comparativ cu fainurile cerealiere utilizate in mod frecvent.
Un efect mic asupra glicemiei inseamna o secretie scazuta de insulina, care nu permite stocarea grasimilor consumate la masa respectiva. Evident, premixurile nu pot face minuni in lipsa asocierii cu un stil de viata bazat pe utilizarea indicilor glicemici sau a sarcinii glicemice (incarcatura glicemica). Adica, sa nu va asteptati la rezultate pozitive consumand paine "Slabesti Mancand" daca o asociati cu alimente interzise, cum sunt cartofii, berea sau zaharul.