Leurda sau usturoiul sălbatic, cum mai este ea numită, aduce o mulţime de beneficii pentru corp şi este foarte ieftină. Acum este cea mai bună perioadă să profiţi de această verdeaţă care curăţă sângele şi protejează ficatul de boli. Are un gust de discret de usturoi şi poate să dea o aromă delicioasă salatelor tale, precum şi ciorbelor.
Dacă până acum ai fost obişnuită să o foloseşti numai la salate, mâncăruri sau ciorbe, trebuie să descoperi şi alte feluri în care să găteşti leurda ca să profiţi din plin de substanţele ei nutritive. Iată ce beneficii are şi cum să găteşti leurda:
De ce să mănânci leurdă
Leurda este o sursă importantă de potasiu, magneziu, fier, cupru, calciu, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B şi fibre. Cele mai importante benefici pe care le aduce consumul de leurdă:
- detoxifiază corpul;
- protejează ficatul;
- curăţă sângele;
- scade colesterolul rău şi protejează inima de boli;
- curăţă rinichii şi previne apariţia problemelor renale;
- previne virozele respiratorii, datorită alicinei;
- combate astenia de primăvară.
Cum să găteşti leurda
Mâncarea de leurdă scăzută, ciorba cu leurdă şi salatele care conţin frunze proaspete de leurdă sunt un deliciu, fiind considerate mâncăruri simple şi sănătoase. Însă, mai poţi să găteşti leurda şi alte feluri ca să nu te plictiseşti de aceleaşi reţete. De exemplu, poate că nu ştiai că poţi să faci un pesto delicios din leurdă pe care să-l foloseşti peste salata caldă de cartofi, paste aburinde, orez, quinoa sau chiar pizza.
Pateul vegetal din năut, linte, seminţe de floarea-soarelui poate să fie îmbunătăţit cu aceste frunze proaspete de leurdă care îi vor conferi o aromă delicată de usturoi, în funcţie de cantitatea de leurdă pe care o adaugi.
Leurda scăzută poate să fie îmbunătăţită cu puţină smântână şi un ou, precum ai prepara spanacul cu sos alb şi ochiuri.
Salatele cu leurdă pot să fie un deliciu atunci când iubeşti crudităţile şi legumele. Însă, frunzele de leurdă vor merge de minune alături de cartofi fierţi, ouă şi măsline, o combinaţie pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta.
Un alt mod inedit în care poţi să foloseşti leurda este în combinaţie cu iaurtul grecesc/smântână sau tahina (dacă vrei un dressing vegan/de post), ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi piper pentru a obţine un dressing cremos pentru salate.
De asemenea, frunzele de leurdă merg în o mulţime de aperitive (rulade, checuri sărate) pe care le poţi face la cuptor. Umpluturile pentru plăcinte pot să fie de asemenea mai gustoase atunci când adaugi frunze de leurdă, recunoscute pentru aroma lor delicioasă.
Un alt preparat în care poţi să foloseşti cu succes leurda sunt chifteluţele, fie că le prăjeşti sau le prepari la cuptor. Leurda va merge de minune atât în chifteluţele cu carne, cât şi în cele de post.
Lasagna vegetariană cu ricotta şi leurdă va fi o altă combinaţie pe care cu siguranţă că o vei îndrăgi dacă vrei să încerci să găteşti leurda şi în alte feluri.
Omleta sau frittata cu leurdă şi ciuperci poate să fie un mic dejun potrivit pentru weekend când vrei să prepari ceva consistent şi gustos. O altă variantă pentru un mic dejun sau brunch ar fi tartinele cu ciuperci sotate şi pesto de leurdă, un deliciu pentru cei care doresc să încerce combinaţii noi cu leurdă.
Gnocchi sau pastele făcute în casă pot să fie mai gustoase atunci când adaugi leurdă în aluat, iar ravioli umpluţi cu ricotta şi leurdă vor fi pe gustul tuturor.
Untul la temperatura camerei amestecat cu leurdă tocată mărunt şi rulat într-o folie alimentară poate să fie o combinaţie perfectă pentru cartofii copţi/fierţi, paste sau tartine. Se păstrează la congelator şi îl vei avea la îndemână atunci când vrei să dai o aromă deosebită unui preparat. De asemenea, crema de brânză sau ricotta merg de minune amestecate cu leurdă, sare şi piper pentru a obţine o pastă tartinabilă pentru pâine prăjită.
Încă un raspuns la intrebarea cum să găteşti leurda este si supa cremă de leurdă cu cartofi. Aceasta merge de minune cu crutoane sau o baghetă caldă şi puţină smântână deasupra.
Leurda se combină foarte bine cu carnea de pui, vită şi miel, aşa că nu ezita să o foloseşti atunci când găteşti preparate cu carne.
De ce este bine să mănânci mai des verdeţuri de primăvară?
Leurda, urzicile, ştevia, salata verde, ceapa verde sunt verdeţurile proaspete pe care le găseşti din abundenţă în acest sezon şi trebuie consumate cât mai des. Ca să te convingi de importanţa lor în dietă, iată câteva dintre beneficiile pe care le aduce consumul regulat de verdeţuri:
- Reduc efectele inflamatorii în organism;
- Îmbunătăţesc vizibil aspectul tenului;
- Au efect detoxifiant;
- Sunt esenţiale pentru sănătatea colonului;
- Regenerează sângele;
- Alungă stările depresive;
- Protejează inima de boli;
- Protejează oasele;
- Întăresc sistemul imunitar;
- Au un efect benefic asupra creierului.
Urmăreşte şi galeria cu reţete care au la bază leurda pentru a
descoperi singură mai multe combinaţii care te pot inspira să foloseşti
aceste verdeţuri în bucătăria ta!
Foto: pinterest.com