Îţi place carnea de porc şi nu ştii care sunt cele mai sănătoase metode de a o prepara? Eva.ro te ajută cu câteva idei pentru a-ţi schimba modul în care ai gătit până acum acest tip de carne.
Carnea de porc trebuie consumată cu moderaţie, deoarece conţine grăsimi saturate care pot să se depună în artere şi să împiedice circulaţia sângelui. De asemenea, este recomandat să renunţi la unele reţete care favorizează dezvoltarea unor substanţe cancerigene şi să apelezi la modul de a găti mai sănătos carnea de porc. Potrivit specialiştilor, carnea roşie nu trebuie să fie consumată des şi în cantităţi mari, deoarece se digeră greu, creşte riscul de cancer la colon şi poate să declanşeze diverse boli de inimă.
Potrivit specialistului în nutriţie, medicul Gheorghe Mencinicopschi, carnea de porc trebuie consumată în porţii mici de aproximativ 100 de grame şi nu mai mult de o dată pe săptămână.
Iată care sunt cele mai bune metode de a găti carnea de porc:
1. La cuptor
Fie că înveleşti carnea de porc în foaie de copt sau frunze, fie că o aşezi pe un pat de legume, această metodă de preparare păstrează nutrienţii intacţi şi nu necesită adaos de grăsime.
2. Înăbuşită fără apă
Pune bucăţile de carne într-o tigaie non-aderentă fără ulei, lasă-le câteva minute pe o parte şi alta, după care adaugă legume cu un conţinut mare de apă (dovlecei, roşii, ciuperci) şi diverse condimente dorite. Pune capacul şi lasă să se facă la foc mic. Acest mod de a găti carnea permite păstrarea vitaminelor, dar şi obţinerea unui preparat sărac în grăsimi.
3. La wok
Carnea tăiată în fâşii subţiri se pune în wok-ul cu puţin ulei (de susan, palmier sau măsline) şi se amestecă constant împreună cu legume cum ar fi ardei, ceapă, fasole verde. Acest mod de a găti este mai recomandat decât prăjirea în ulei, deoarece carnea nu este scufundată în ulei şi este preparată foarte rapid.
4. La grătar pe aragaz
Feliile de carne se pun pe grătarul încins, fără să foloseşti ulei. Eventual poţi să stropeşti doar grătarul cu puţin ulei.
De reţinut! Nu prăji carnea de porc în ulei, deoarece se eliberează multe substanţe cancerigene. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare avertizează asupra procesului de prăjire a cărnii, precizând că trebuie evitată cu orice preţ carbonizarea alimentelor, deoarece "se distrug proteinele, zaharurile, lipidele şi se generează substanţele toxice, cancerigene. Grăsimile se descompun în compuşi toxici prin tratamente termice agresive şi sunt greu digerabile devenind extrem de periculoase pentru sănătate". Potrivit specialistului în nutriţie, uleiul de floarea soarelui nu este recomandat pentru prăjirea alimentelor pentru că nu este rezistent la încălzire şi are un punct de fum scăzut.
Cu ce să combini carnea de porc
O bucată de carne de porc merge de minune cu legume sote, legum fierte în apă sau abur, murături fermentate în saramură, legume pe grătar, legume la cuptor sau legume făcute rapid în wok.
Nu combina niciodată carnea de porc cu:
- cartofi
- pâine
- orez
- mămăligă.
Toate aceste combinaţii greşite nu vor face altceva decât să-ţi îngreuneze digestia şi să te predispună la îngrăşat.
Sfaturi practice
- Nu folosi acelaşi tocătorul pe care feliezi carnea crudă şi pentru mărunţitul legumelor.
- După ce ai tăiat carne crudă nu ai voie să atingi alte ingrediente înainte de a te spăla pe mâini.
- Spală cuţitul cu care ai tăiat carnea înainte de a-l folosi pentru mărunţitul legumelor.
- Găteşte carnea integral, nu o servi niciodată în sânge.